1. Tomatrelish
4 plommontomater
1 st mango
olivolja
salt
peppar
Skala och riv tomaterna och mangon med rivjärn och blanda ihop dem. Smaka av med salt, peppar och olivolja.
2. Citronhollandaise
4 st äggulor
250 g osaltat smör
2 msk olivolja
salt
Smält smöret i en kastrull, det ska vara ca 70 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull till ett vattenbad. Sätt en bunke i det kokande vattnet. Lägg äggulorna i bunken och vispa med salt och juicen från 1 citron. När äggulorna är vispade luftiga så tillsätt smöret försiktigt i en jämn stråle, avsluta med olivolja. Om såsen blir för tjock, späd den med lite vatten. Servera direkt till laxen.
3. Avokadoröra
2 avokado
1 dl gräddfil
1/2 vitlöksklyfta
1/2 citron
3 msk olivolja
salt
Dela avokado, kärna ur. Gröp ur och mosa avokado med gräddfil, riven vitlök, juicen från en halv citron och olivolja. Smaka av med salt.
4. Gurk- och myntayoghurt
1 gurka
2 dl turkisk yoghurt
1 kruka mynta
salt, svartpeppar
Skala gurkan och skär i tunna skivor på längden. Strimla sedan gurkan och blanda med yoghurt och grovriven mynta. Smaka av med salt och svartpeppar.
5. Basilikakräm
2 tomater
2 pkt spenat
1 vitlöksklyfta
5 dl kall rapsolja
1 kruka basilika
salt, svartpeppar
Skär tomater i klyftor och ta bort kärnorna. Mixa tomatkött, spenat och vitlök slätt i en mixer. Tillsätt rapsoljan i en tunn stråle. Avsluta med att mixa i basilika och smaka av med salt och svartpeppar. Förvara i kylen.
6. Toscansk brödsallad
1 burk rostad paprika
4 plommontomater
1 burk urkärnade svarta oliver
1 burk kapris
1 kruka basilika
100 g surdegsbröd
salt
svartpeppar
olivolja
sherry vinäger
vitlök
Skär grönsakerna i grova bitar och blanda på ett fat. Blanda olja, vinäger, riven vitlök, kapris och strimlad basilika. Skär oliverna i ringar och blanda med bröd och dressing. Blanda sedan med grönsakerna och riv i ytterligare basilika och smaka av med salt och svartpeppar.
7. Rostad majssalsa
2 majskolvar
1/2 röd chili
2 salladslök, skivad
2 kvistar rosmarin
1 citron
olivolja
salt, svartpeppar
Skär av majskornen från majskolven. Rosta majsen i en het stekpanna med lite olja. Tillsätt finhackad chili, skivad salladslök och grovskuren rosmarin. Tag ur och blanda med juicen från citronen och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.