Gott till grillad lax

Gott till grillad lax

De här tillbehören är superenkla att göra och passar perfekt till många typer av grillad lax. Gör gärna flera olika så kan var och en få välja efter egen smak.

1. Tomatrelish
4 plommontomater
1 st mango
olivolja
salt
peppar
Skala och riv tomaterna och mangon med rivjärn och blanda ihop dem. Smaka av med salt, peppar och olivolja.

2. Citronhollandaise
4 st äggulor
250 g osaltat smör
2 msk olivolja
salt
Smält smöret i en kastrull, det ska vara ca 70 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull till ett vattenbad. Sätt en bunke i det kokande vattnet. Lägg äggulorna i bunken och vispa med salt och juicen från 1 citron. När äggulorna är vispade luftiga så tillsätt smöret försiktigt i en jämn stråle, avsluta med olivolja. Om såsen blir för tjock, späd den med lite vatten. Servera direkt till laxen.

3. Avokadoröra
2 avokado
1 dl gräddfil
1/2 vitlöksklyfta
1/2 citron
3 msk olivolja
salt
Dela avokado, kärna ur. Gröp ur och mosa avokado med gräddfil, riven vitlök, juicen från en halv citron och olivolja. Smaka av med salt.

4. Gurk- och myntayoghurt
1 gurka
2 dl turkisk yoghurt
1 kruka mynta
salt, svartpeppar
Skala gurkan och skär i tunna skivor på längden. Strimla sedan gurkan och blanda med yoghurt och grovriven mynta. Smaka av med salt och svartpeppar.

5. Basilikakräm
2 tomater
2 pkt spenat
1 vitlöksklyfta
5 dl kall rapsolja
1 kruka basilika
salt, svartpeppar
Skär tomater i klyftor och ta bort kärnorna. Mixa tomatkött, spenat och vitlök slätt i en mixer. Tillsätt rapsoljan i en tunn stråle. Avsluta med att mixa i basilika och smaka av med salt och svartpeppar. Förvara i kylen.

6. Toscansk brödsallad
1 burk rostad paprika
4 plommontomater
1 burk urkärnade svarta oliver
1 burk kapris
1 kruka basilika
100 g surdegsbröd
salt
svartpeppar
olivolja
sherry vinäger
vitlök
Skär grönsakerna i grova bitar och blanda på ett fat. Blanda olja, vinäger, riven vitlök, kapris och strimlad basilika. Skär oliverna i ringar och blanda med bröd och dressing. Blanda sedan med grönsakerna och riv i ytterligare basilika och smaka av med salt och svartpeppar.

7. Rostad majssalsa
2 majskolvar
1/2 röd chili
2 salladslök, skivad
2 kvistar rosmarin
1 citron
olivolja
salt, svartpeppar
Skär av majskornen från majskolven. Rosta majsen i en het stekpanna med lite olja. Tillsätt finhackad chili, skivad salladslök och grovskuren rosmarin. Tag ur och blanda med juicen från citronen och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.