Så här snabbt och enkelt tillagar du god lax

Så här snabbt och enkelt tillagar du god lax

Det är enkelt att tillaga lax, oavsett om du väljer att steka, koka eller ugnsbaka den. Målsättningen är att få laxen saftig och god. Här kan läsa om hur enkelt detta är.

När du steker eller kokar lax är det viktigt att inte låta laxen värmebehandlas för länge. När laxens innertemperatur är 60 grader är fisken klar – och fortfarande saftig. De tips och tidsangivelser som anges här hjälper dig att nå detta resultat. Om laxen fortfarande är en aning fryst eller om den är tjockare än 2—3 centimeter, kan du beräkna lite mer tillagningstid.

En stektermometer är till god hjälp när du kokar eller steker större bitar lax. Kom ihåg att laxen kommer att eftersteka i cirka en till två minuter. Ta därför gärna bort laxen från värmen vid en innertemperatur på 57 grader.

Steka lax i stekpanna

Stekt lax är en snabblagad rätt. Om du önskar tillbehör till laxen, och tillagningstiden är över 15 minuter, kan du gärna tillaga dessa tillbehör i förväg. Här följer några tips:

  • Bäst resultat får du om fisken inte tas direkt från kylskåpet. Om laxen är rumstempererad innan den läggs i stekpannan blir den snabbare färdigstekt och stekresultatet blir jämnare.

  • Kom ihåg att torka av laxen med lite hushållspapper innan du lägger den i stekpannan för att undvika onödigt stänk från det varma matfettet

  • När du skall steka lax i stekpanna, värmer du upp mattfett, olja eller smör, i en stekpanna tills matfettet är ordentligt varmt. Salta och peppra enligt önskemål innan du lägger laxen i stekpannan. Stek laxen med skinnsidan nedåt. Vänd laxen när den lossnar från stekpannan, ta bort stekpannan från plattan och låt laxen vila några minuter.

  • En lämplig och varm stekpanna säkerställer att fisken snabbt får en fin och gyllenbrun stekyta.

  • Välj gärna lax med skinn. Skinnet håller ihop fiskköttet, skinnsidan är jämnare och håller ihop laxbiten tills du skall steka den andra sidan. Skinnet bidrar även till att laxen blir saftigare. Dela laxen i portionsbitar och börja med att steka laxbiten med skinnsidan nedåt eller den sida där det har varit skinn.

  • Lägg inte i för många laxbitar åt gången i stekpannan, annars sjunker temperaturen och stekytan uteblir.  

Ugnsbaka lax

Ugnsbakad lax är en rätt som nästan tillagar sig själv. Med lite förberedelse blir detta en härlig vardagsmiddag där allt kan tillagas i samma ugnsform. Här följer några tips: 

  • Tillaga alltid laxen i förvärmd ugn om inte annat anges. Detta gör att du får kontroll över stektiden och ett bra tillagningsresultat.

  • Under tiden som ugnen värms upp, förbered eventuella råvaror som skall läggas i ugnsformen tillsammans med laxen. Om du använder portionsbitar av lax, bör råvarorna skäras i mindre bitar.

  • Vid en temperatur på 180 grader kommer laxbitarna att vara klara efter cirka 10—15 minuter. Om du lägger folie över ugnsformen, kan du öka temperaturen till 200 grader.

  • En del tycker om ugnsbakad lax med en liten rå kärna. Andra vill ha laxen helt genomstekt. Testa dig fram till den tillagningstemperatur som passar dig.

Koka lax

När du kokar lax vill du nå samma resultat: laxen skall vara genomkokt, men behålla sin fasthet och saftighet. Detta gör du genom att pochera laxen, vilket innebär att laxen aldrig skall koka utan bara sjuda på en temperatur som ligger strax under kokpunkten.

  • Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och tillsätt ett par teskedar salt per liter vatten. Vattnet skall nätt och jämnt ha kokat upp, då håller det en temperatur strax under kokpunkten, cirka 98 grader. Tips: Du kan även tillsätta lite peppar och ett par citronskivor.

  • Skär laxen i serveringsbitar innan du lägger den i vattnet.

  • Ta bort kastrullen från plattan, lägg i laxbitarna och låt sjuda i 5—6 minuter.