Sjömatrapporten 2017

Sjömat i Sverige 2017

”Sjömat i Sverige” är vår omfattande kartläggning av svenskarnas konsumtion av fisk och skaldjur som bygger på och data från nära 5000 hushåll.

Årets rapport visar både att konsumtionen av sjömat sjunker och att svenskar äter för lite fisk och skaldjur. Det genomsnittliga intaget på 1,4 gånger under en vecka är betydligt lägre än Livsmedelsverkets rekommendation på två till tre gånger i veckan.

Men trots att sjömatkonsumtionen sjunker totalt sett, har fisk och skaldjur fått ett uppsving på restaurang bland unga. 43 procent av 18-34-åringarna äter sjömat på restaurang minst en gång i månaden, vilket är en klar ökning jämfört med 2016 (34%). 

En annan glädjande trend är att svenskar har blivit öppnare för att prova nya fisksorter. 2012 kunde svenskar tänka sig i genomsnitt fyra olika arter när de övervägde vilken fisk de skulle äta till middag. 2017 hade repertoaren breddats till sju arter.

Ladda ned hela rapporten här!