Tillbehör till grillad lax

Tillbehör till grillad lax

Här får du några riktigt goda tillbehör som passar perfekt till den grillade laxen. Har du svårt att välja så gör du bara flera.

Alla recepten är beräknade för 4 portioner.

Äppelcoleslaw med mynta
2 msk god majonnäs
1 dl gräddfil
1 msk vitvinsvinäger
Salt och peppar
3 äpplen, Granny Smith skurna i strimlor
1 kruka mynta, plockade blad

Blanda majonnäs och gräddfil och smaka av med vinäger, salt och peppar. Vänd ner äpplen och mynta.

Tomatsallad med lime, chili och koriander
10 tomater i olika färger och storlekar, skurna i bitar
1 grön chili, tunnt skivad
1 röd chili, tunnt skivad
2 salladslökar, tunnt skivade
1 liten vitlöksklyfta, finriven
1 kruka koriander, grovt skuren
Saft från 2 lime
4 msk olivolja
Salt och svartpeppar

Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Grekisk sallad
1 rödlök, skivad
3 msk rödvinsvinäger
4 msk olivolja
Salt och peppar
1 gurka, skalad och skivad
1 grön paprika, skivad
4 tomater, skivade
1 dl Kalamata oliver
150 g fetaost

Blanda rödlök med vinäger, olivolja, salt och peppar. Låt stå minst 5 minuter. Vänd ner övriga grönsaker och oliver. Lägg på fetaost.

Grillad sparris
2 knippen grön sparris
2 msk olja
Flingsalt och svartpeppar

Skär bort ändarna på sparrisen. Stryk på lite olja och grilla några minuter. Krydda med flingsalt och svartpeppar.

Salsa med rostad majs, vitlök och paprika
1 majskolv
1 dl olivolja
1/2 rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, tunnt skivad
Saft från 1 citron
1 röd paprika, skuren i små tärningar
Salt och svartpeppar
1 kruka koriander, hackad

Skär loss majskornen från kolven och rosta i stekpanna med lite olja. Lägg i paprikan mot slutet.

Yoghurt med chili, mynta och lime
2 dl yoghurt, 10 %
1/2 röd chili, hackad
1/2 grön chili
Saft och rivet skal från 1 lime
Några kvistar mynta, hackade
Salt och svartpeppar

Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Salsa verde
1 msk kapris i lag
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1 kruka persilja
1 kruka basilika
50 g babyspenat
2 dl rapsolja
Salt och peppar

Mixa samtliga ingredienser till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.

Dill- och citronsmör
1 kruka dill, hackad
Finrivet skal från 1 citron
100 g smör, skuret i stavar
Flingsalt och svartpeppar

Blanda dill och citronskal. Rulla smörstavarna i dillblandningen och krydda med salt och peppar.