Öppning av krabba

Öppning av krabba

Färska krabba är säsongsbetonad, under perioden september till november är den som bäst. Här visar vi dig hur du får ut allt det goda krabban har att erbjuda.

  1. Borttagning av gälar

    Borttagning av gälar

    Ta bort gälarna från krabbhuset, se även till att få med de som sitter längst ryggskölden.

  2. Delning av huset, metod 1

    Delning av huset, metod 1

    Lägg krabbhuset med den platta sidan uppåt, skär med vinklad kniv ner mot mitten av huset, som visas på bilden.

    Krabbköttet blir då synligt och lätt att plocka ut.

  3. Deling av huset, metod 2

    Deling av huset, metod 2

    Lägg krabbhuset med den platta sidan mot skärbrädan, dela den längst mitten med hjälp av en kniv.

  4. Ta bort magsäck

    Ta bort magsäck

    Vrid på krabbskalet och tryck sen på magsäcken, som sitter som en påse bakom krabbans öron. Tryck tills du hör att litet klick, sedan är det bara att ta ut och slänga magsäcken.