Gravlax

Gravlax

Gör din egna gravlax, det är lättare än du tror. Vill du göra egna varianter, ersätter du bara dillen med andra örter eller kryddor du tycker om.

  1. Förarbete

    Förarbete

    Köp ungefär 1,5 kg Norsk Laxfilé. Skrapa laxens skinn för att få bort fjällen. Skölj fisken och torka den lätt med hushållspapper.

  2. Ta bort ben

    Ta bort ben

    Putsa filén, skär bort sidoben och fenor, ta en tång eller pincett och dra ut pinnbenen.

  3. Kryddning

    Kryddning

    Gör en blandning av 2 delar socker, 1 del salt och lite peppar.

    För en filé på ungefär 1,5 kg passar det med: 1 dl socker, 0,5 dl salt och 1 tsk peppar.

    Gnid in laxfilén med saltblandningen och lägg på rikligt med färsk dill.

  4. Gravning

    Gravning

    Dela den kryddade filén på mitten. Lägg de två delarna med köttsidorna mot varandra på en bricka eller i en platspåse. Förvara fisken i kylskåpet i två dagar. När fisken vilat en dag i kylen, ta ut den och byt plats på filéerna.

  5. Klar att servera

    Klar att servera

    Servera fisken i tunna skivor ihop med gravlaxsås, dillstuvad potatis och lite sallad.

    Förslag på recept

    Brännvinsgravad lax

    Honungsgravad lax

    Enbärsgravad lax