Gryta på blåmusslor

Gryta på blåmusslor

Norska Blåmusslor kan du njuta av under hela året, men de är som bäst under vinterhalvåret. Smaken på musslorna kan du variera så mycket du vill med olika kryddor och smaksättningar. Nu är det bara att hitta din personliga favorit.

  1. Kontrollera musslorna

    Kontrollera musslorna

    Tvätta musslorna i kallt vatten.

    Ta bort byssustrådar, det är trådarna som musslan använder för att fästa sig vid stenar och bryggor. Släng de musslor som inte är stängda eller inte stängs när du sköljer dem i vatten eller knackar dem mot skärbrädan.

  2. Förarbete

    Förarbete

    Grovhacka gullök, selleri och purjolök.

    Lägg ner 1 msk smör eller olja i grytan, fyll på med ungefär 1 dl av de hackade grönsakerna. Tillsätt 1 kilo musslor och ställ grytan på en stekhet spisplatta.

  3. Kokning

    Kokning

    Tillsätt 4 dl vitt vin och 5 dl grädde. Koka musslorna i 2 minuter.

    Skaka grytan och koka tills alla skal har öppnat sig.

  4. Smaksättning

    Smaksättning

    Nu kan du lägga till mer smak om du önskar.

    Här kan du till exempel blanda ut lite grädde med saffran, häll sen ner det bland musslorna, koka upp och skaka grytan.

  5. Servera

    Servera

    Ställa grytan på bordet och servera ihop med lite nybakat bröd.

    Andra goda rätter med blåmusslor

    Mustig laxsoppa

    Saffranspilaff med torsk & skaldjur