Nigiri sushi

Nigiri sushi

Rå fisk på ovala kuddar av ris är förmodligen det som de flesta förknippar med sushi.

  1. Hur man kokar riset

    Hur man kokar riset

    Skölj och tvätta av riset flera gånger i kallt vatten. Låt riset rinna av i en sil. Lägg riset tillsammans med vatten i en kastrull, låt koka under lock i 3-4 minuter. Ta bort kastrullen från plattan och sänk till svag värme. Sätt tillbaka riset på plattan och låt det dra på svag värme i 15 minuter. Ta av kastrullen från plattan och låt riset stå med locket på i 15 minuter.

    Lägg riset i en skål. Blanda vinäger, salt och socker i en annan skål, rör om tills allt löst sig. Häll blandning över riset och rör om väl. Låt riset svalna innan du börjar göra rullarna. Ta ungefär 1 matsked ris och lägg i handflatan.

  2. Forma riset

    Forma riset

    Forma riset till en oval boll i handflatan.

    Lägg på lite wasabi och en skiva laks.

  3. Forma biten

    Forma biten

    Forma till laksskivan genom att trycka till längst sidorna och på toppen. Sushikockar lägger ner mycket tid och omsorg för att forma varje bit.

  4. Servering

    Servering

    Servera sushi ihop med wasabi, inlagd ingefära och sojasås.

    Tonvikten i rätten ligger i att serveringen ska vara snygg och prydlig. 

    För ingredienser gå till receptet:

    Nigiri sushi