Pilgrimsmussla

Kammussla

Kammusslan har en helt oemotståndlig skaldjurssmak med en antydan av hav. Den kan ätas rå, ångad, stekt eller gratinerad. Om du vill imponera på gästerna serverar du kammusslor i det vackra skalet. 

Lever i

Stor kammussla lever på havsbotten, delvis täckt av sedimenten.

Blir som störst

Upp till 18 cm lång, med en vikt på 500–600 g.

Kallas också för

Latin: Pecten maximus

Engelska: Great scallop

Franska: Coquille St. Jacques

Tyska: Kamm-Muschel

Näringsvärde i 100 g rå kammussla (ätliga delar)

Energi: 345 kJ (81 kcal)

Näringsämnen

Protein: 17,9 g

Fett: 1,1 g

Mättade fettsyror: 0,2 g

Transfettsyror: 0 g

Enkelomättade fettsyror: 0 g

Fleromättade fettsyror: 0,4 g

Kolesterol: 126 mg

Kolhydrater, totalt: 0 g

Vitaminer

Vitamin A: 4 RE

Vitamin D: 4,2 µg

Riboflavin: 0,09 mg

Folat: 18 µg

Vitamin B12: 4 µg

Mineraler

Järn: 0,6 mg

Selen: 20 µg

Den stora kammusslan lever på sandiga bottnar, både i grunt vatten och ned till över 100 meters djup. Många lever på 10–30 meters djup, där de lätt kan nås av dykare. Kammusslan förekommer från Oslofjorden till Vesterålen, men är vanligast mellan Fjord Norge i landets västra delar och Nordland i norr.

Kammusslan är hermafrodit och leker under sommaren. Befruktningen sker direkt i vattnet, där larverna sedan utvecklas och simmar fritt i en månad innan de fäster sig vid ett hårdare underlag. Det tar 4–5 år för kammusslan att växa sig tillräckligt stor för att skördas. Skalet har då hunnit bli 10–12 centimeter.

Norsk kammussla har vacker färg och en muskel med fin konsistens och läcker smak. Den kan bli över 20 år gammal.

Vildfångad   

I Norge skördas stor kammussla för hand av erfarna dykare, vilket gör att de kan hållas fria från sand. Därefter sorteras musslorna efter storlek och levereras till mottagningsanläggningarna samma dag, i perfekt skick. Den här processen är unik för Norge – i nästan alla andra länder skördas kammussla med trålare eller mudderverk. På mottagningsanläggningarna lagras musslorna i tankar med strömmande friskt, kallt havsvatten.

Kammusslan skördas året runt men bär bara på rom under en begränsad period, som infaller vid olika tid i olika delar av landet. Forskning pågår om hur stor kammussla kan odlas kommersiellt. När den har kläckts odlas musslorna i havet i stora lårar, innan de sätts ut på havsbotten.

Produkter

Stor kammussla säljs levande eller som gratinerad/fryst, frusen muskel eller muskler i salt- och sockerlag.

Föda

Växtplankton, bakterier och andra mikroorganismer samt dött organiskt material.

Näringsinnehåll

Stor kammussla är särskilt rik på:

  • proteiner, som bygger upp och underhåller kroppens alla celler
  • vitamin D, som behövs för rätt kalciumbalans i kroppen och ett starkt skelett
  • vitamin B12, som är viktigt för kroppens produktion av nya celler, inte minst de röda blodkropparna där en brist på vitaminet kan ge upphov till anemi
  • selen, som är en viktig beståndsdel i ett enzym som bekämpar skadliga kemiska processer i kroppen.

Du kan läsa mer om näringsinnehållet på  www.nifes.no/prosjekt/sjomatdata/