Ishavsröding

Ishavsröding

När den senaste istiden tog slut var rödingen bland de första sötvattensfiskarna som anpassade sig till de hårda och krävande levnadsförhållandena. I Norge finns den i dag nästan enbart som odlad, och den lämpar sig väl för odling i mindre kassar med hög koncentration av fisk.

Lever i

I Norge finns fjällröding nästan uteslutande som odlad.

Blir som störst

Försäljningsvikten för odlad fjällröding är 300 gram–2 kilo, med en längd på 25–40 centimeter.

Kallas också för

Latin: Salvelinus alpinus

Engelska: Arctic char

Franska: Omble chevalier

Tyska: Saibling

Näringsvärde i 100 g rå fjällröding (ätliga delar)

Energi: 536 kJ (128 kcal)

Näringsämnen

Protein: 16,1 g

Fett: 7,1 g

Mättade fettsyror: 1,2 g

Transfettsyror: 0 g

Enkelomättade fettsyror: 3,2 g

Fleromättade fettsyror: 1,2 g

Kolesterol: 61 mg

 

Kolhydrater, totalt: 0 g

Vitaminer

Vitamin A: 30 RE

Vitamin D: 6,9 µg

Riboflavin: 0,02 mg

Folat: 26 µg

Vitamin B12: 10 µg

Mineraler

Järn: 0,2 mg

Selen: 30 µg

Fjällrödingen är nära släkt med lax och regnbåge och har ökat i popularitet på senare tid. Odlingen sker i slutna system där vattnet återcirkuleras för att minimera risken för förorening av naturliga habitat. Fjällrödingen är en rovfisk som behöver foder med hög proteinhalt för att växa och må bra. Därför utfodras den vanligtvis med fiskmjöl och fiskolja från vildfångade arter. Den växer snabbt och kan tåla saltvatten, förutom under vintern. Leken äger rum mellan september och november. Fjällrödingen liknar laxen, men står genetiskt sett närmare regnbågen. Den kan ugnsbakas, pocheras, stekas eller rökas och har ett vitt, ibland blekrosa kött som påminner om regnbåge i smaken.

Produkter

Fjällröding säljs färsk eller fryst. Den finns också som gravad eller rökt, som hel fisk eller i filéer.

Föda

Småfisk, märlkräftor, planktonlevande kräftdjur, blötdjur och insekter.

Näringsinnehåll

Fjällrödingen är särskilt rik på:

  • proteiner, som bygger upp och underhåller kroppens alla celler
  • vitamin D, som behövs för rätt kalciumbalans i kroppen och ett starkt skelett
  • vitamin B12, som är viktigt för kroppens produktion av nya celler, inte minst de röda blodkropparna där en brist på vitaminet kan ge upphov till anemi
  • selen, som är en viktig beståndsdel i ett enzym som bekämpar skadliga kemiska processer i kroppen.

Du kan läsa mer om näringsinnehållet på  www.nifes.no/prosjekt/sjomatdata/