Hoppa till huvudinnehållet
Sjömat från Norge

Kolja

Norsk kolja är perfekt när man vill ha en hälsosam och enkel middag eller utforska en hel värld av smaker.

Näringsinnehåll

Koljan är rik på protein, jod, vitamin B12, kalium och selen.

Fångstintervall

Längs den norska kustlinjen och ute i Nordsjön.

Säsong

Norsk kolja fiskas året runt.

Koljan fiskas huvudsakligen i många norska kustområden och längre ut i Nordsjön. Fisket sker med lina och nät på sommaren. Koljafisket regleras så att ett hälsosamt och hållbart bestånd upprätthålls i Nordatlanten. Med den snövita magen, de silvergrå sidorna och den violetta baksidan är koljan en sann skönhet. Den är lika vacker på insidan: det delikata fiskköttet får koljan att sticka ut bland andra vita saltvattensfiskar. En koljafilé är nästan genomskinlig och när koljan kokas blir den skinande vit och fast.

Koljan används i många norska rätter med fiskfärs, till exempel fiskbullar och fiskpudding. Koljaköttet passar särskilt bra till detta eftersom den fina strukturen ger bra bindningsegenskaper. Genom att äta ett par måltider med vit fisk, till exempel kolja, i veckan kan du täcka kroppens behov av jod och många andra viktiga näringsämnen. Kolja innehåller mycket protein och vitamin B12, pyridoxin och selen.

Så här köper du

Titta efter logotypen Seafood from Norway när du ska köpa Kolja, eller be personalen i fiskdisken om sjömat från Norge.