Krabba

Krabbtaska (krabba)

Krabbtaskan har ett förhållandevis kompakt och trådigt kött med frisk och läcker smak. Den är mycket populär i Norge, där man ofta äter den som den är med vitt bröd, citron och majonnäs.

Lever i

Krabbtaskan lever vid kusten från Nordafrika till Finnmark samt i Medelhavet och Svarta havet. I Europa har den sitt största utbredningsområde runt Brittiska öarna och Irland.

Blir som störst

Upp till 26 cm lång carapax (ryggsköld) och 2,5 kg tung.

Latin: Cancer pagurus

Engelska: Brown crab

Franska: Tourteau

Tyska: Taschenkrebs, Kurzschwanz-Krebs

Näringsvärde i 100 g kokt krabba (ätliga delar)

Energi: 456 kJ (108 kcal)

 

Näringsämnen

Protein: 22,9 g

Fett: 1,8 g

Mättade fettsyror: 0,3 g

Transfettsyror: 0 g

Enkelomättade fettsyror: 0,2 g

Fleromättade fettsyror: 0,5 g

Kolesterol:142 mg

 

Kolhydrater, totalt: 0 g

Vitaminer

Vitamin A: 4 RE

Vitamin D: 0 µg

Riboflavin: 0,4 mg

Folat: 20 µg

Vitamin B12: 13,5 µg

Mineraler

Järn: 1,8 mg

Selen: 200 µg

Krabbtaskan är den vanligaste krabbarten i Norge.  Den lever längs Nordostatlantens kuster och i Nordsjön hela vägen upp till Finnmark. Under vintern söker den sig oftast ned på djupare och varmare vatten. Den föredrar hårda bottnar, men när det är dags för honan att lägga sina ägg söker hon sig till sandiga bottnar.

Krabbtaskan blir könsmogen vid cirka 7 års ålder. Den måste ömsa skal flera gånger under uppväxten för att kunna växa sig större. Könsmogna krabbor ömsar skal på hösten och parningen sker direkt efter att honan har ömsat. Honan lagrar sedan spermierna i mer än ett år innan äggen befruktas följande höst. Därefter bärs äggen omkring under ”stjärten” i cirka 8 månader innan de kläcks. Under tiden som äggen utvecklas ligger honan delvis begravd i sanden. För att överleva under den här tiden förbereder hon sig genom att äta upp sig på särskilt näringsrik mat. Vuxna krabbor ömsar skal vart tredje eller fjärde år, men kan producera ägg 2–3 gånger utan att ömsa däremellan.

Krabblarverna flyter fritt omkring i vattnet under cirka 2 månader. Under den tiden hinner de ömsa skal 7 gånger. När de slår sig till ro är de cirka 2,5 millimeter långa. Ett år senare har de ömsat skal åtskilliga gånger och är 1,5 centimeter långa.

Vildfångad

Krabbtaskan fiskas med bur eller nät, främst på hösten då kvaliteten är som bäst. Den fångas också som bifångst.

Föda

De flesta typer av bottenlevande växter och djur.

Livslängd

Upp till 20 år.

Näringsinnehåll

Produkter från havet innehåller nästan alla näringsämnen kroppen behöver. Krabbtaskan är särskilt rik på:

  • proteiner, som bygger upp och underhåller kroppens alla celler
  • vitamin B12, som är viktigt för kroppens produktion av nya celler, inte minst de röda blodkropparna där en brist på vitaminet kan ge upphov till anemi
  • selen, som är en viktig beståndsdel i ett enzym som bekämpar skadliga kemiska processer i kroppen.

Du kan läsa mer om näringsinnehållet på  www.nifes.no/prosjekt/sjomatdata/