Piggvar

Piggvar

Piggvaren är känd för sitt vita, fasta kött och sin milda smak. Den är perfekt som huvudrätt och kan serveras pocherad, ångad, pannstekt eller grillad.

Lever i

Det norska beståndet av piggvar lever längs kusten upp till Lofoten samt i fjordarna i landets södra och västra delar.

Blir som störst

Up till 1 meter lång

Kallas också för

Latin: Psetta maximus

Engelska: Turbot

Franska: Turbot

Tyska: Steinbutt

Näringsvärde i 100 g rå piggvar (ätliga delar)

Energi: 359 kJ (85 kcal)

 

Näringsämnen

Protein: 15,9 g

Fett: 2,4 g

Mättade fettsyror: 0,5 g

Transfettsyror: 0 g

Enkelomättade fettsyror: 0,7 g

Fleromättade fettsyror: 0,9 g

Kolesterol: 54 mg

 

Kolhydrater, totalt: 0 g

Vitaminer

Vitamin A: 4 RE

Vitamin D: 1,7 µg

Riboflavin: 0,11 mg

Folat: 11 µg

Vitamin B12: 2 µg

Mineraler

Järn: 0,2 mg

Selen: 30 µg

Piggvar är en nästan helt rund plattfisk som tillhör flundrefiskarna. Den lever oftast halvt nedgrävd i sand, grus, stenar och sediment, både inne vid kusten och ned till 80 meters djup. Den är vanligt förekommande längs norska kusten ända upp till Lofoten och särskilt vanlig i fjordarna i södra och västra delarna av landet.  Honan kan lägga upp till 15 miljoner pelagiska ägg under lekperioden, som i Atlanten infaller mellan maj och augusti. Hanarna blir könsmogna runt 3 års ålder, honorna runt 4. Piggvaren är en aktiv rovfisk och kan bli upp till 20 år gammal.

Vildfångad

Piggvar finns längs den norska kusten upp till norr om Lofoten och i mindre omfattning ända upp till Porsanger. De trivs också i södra och västra Norges fjordar.

Under leken producerar honan från några få upp till cirka 15 miljoner pelagiska ägg. Larverna lever pelagiskt tills de är cirka 2,5 centimeter långa.

Produkter

Piggvar säljs som:

  • färsk, skivad
  • filéer
  • hel fisk

Föda

Som ung lever piggvaren till största delen av kräftdjur. De vuxna fiskarna är rovdjur som huvudsakligen lever av annan fisk.

Näringsinnehåll

Piggvaren är särskilt rik på:

  • proteiner, som bygger upp och underhåller kroppens alla celler
  • vitamin D, som behövs för rätt kalciumbalans i kroppen och ett starkt skelett
  • vitamin B12, som är viktigt för kroppens produktion av nya celler, inte minst de röda blodkropparna där en brist på vitaminet kan ge upphov till anemi
  • selen, som är en viktig beståndsdel i ett enzym som bekämpar skadliga kemiska processer i kroppen.

Du kan läsa mer om näringsinnehållet på  www.nifes.no/prosjekt/sjomatdata/