Regnbågsöring

Regnbågsöring (Fjordørret)

Norsk regnbåge, under handelsnamnet ”Fjordørret” (fjordöring), är en form av öring som odlas i havsvatten. Den föds upp i de kalla, klara norska fjordarna där saltvattnet blandas med det friska smältvattnet från snö och is. Fjordørret är en premiumprodukt som är känd för sin fantastiska kvalitet.

Lever i

Fjordørret föds upp i odlingskassar i fjordar längs hela Norges kust.

Blir som störst

2-5 kg

Kallas också för

Latin: Oncorhynchus mykiss

Engelska: Rainbow trout

Franska: Truite arc-en-ciel

Tyska: Regenbogenforelle

Näringsvärde i 100 g rå regnbåge (ätliga delar)

Energi: 693 kJ (166 kcal)

Näringsämnen

Protein: 19 g

Fett: 10 g

Mättade fettsyror: 2 g

Transfettsyror: 0 g

Enkelomättade fettsyror: 3,5 g

Fleromättade fettsyror: 3,2 g

Kolesterol: 73 mg

Kolhydrater, totalt: 0 g

Vitaminer

Vitamin A: 32 RE

Vitamin D: 16,9 µg

Riboflavin: 0,13 mg

Folat: 5 µg

Vitamin B12: 4,8 µg

Mineraler

Järn: 0,3 mg

Selen: 30 µg

Det finns många olika typer av öring. Bäcköring, insjööring och havsöring kallas gemensamt för ”öring” och är släkt med atlantlaxen. Den öring som odlas i Norge är av arten regnbåge och planterades in i Norge från Nordamerika i slutet av 1800-talet.

Fjordørret är känd för sin fantastiska kvalitet och har blivit en favorit hos kockar världen över. Köttet är känsligare för höga temperaturer än den norska laxens och fisken passar därför perfekt att äta rå, marinerad eller endast lätt tillagad.

Skinnet har en skimrande, silvrig färg och påminner om laxens. Fjordørret är annars känd för köttets djupröda färg, som blir extra effektfull i kontrast till den ljusa marmoreringen. Köttet är fast, glansigt, mört och saftigt med en rik smak och ren eftersmak. Många tycker att fisken smakar mildare och mer komplext än andra laxfiskar och att den påminner om skaldjur.

Odlad i havet

Den norska fiskodlingens framgångssaga började med just regnbåge. Det var de första regnbågeodlarnas pionjärarbete som kom att forma havsbruksindustrin så att den utvecklades till vad den är i dag.

I dag är Fjordørret en nischprodukt. Produktionsnivån ligger på ungefär 1/20 av den totala laxproduktionen.

Fjordørret odlas i Norges kalla, klara fjordar tills den når en vikt på 2–5 kilo, vilket är lite mindre än laxen.

För att kunna garantera en jämn och hög kvalitet har Norges sjømatråd och fjordørretbranschen gemensamt tagit fram en kvalitetsstandard för norsk odlad regnbåge, med höga krav på odling, förpackning och transport. Standarden är registrerad och godkänd enligt ISO-standarder, Standard Norge (standard nr NS 9412:2010).

Produkter

Fjordørret säljs färsk eller fryst i skivor, filéer eller som hel fisk

Föda

Pellets

Näringsinnehåll

Regnbåge är särskilt rik på:

  • proteiner, som bygger upp och underhåller kroppens alla celler
  • marina omega 3-fettsyror, som förebygger och bromsar utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar samt fungerar som viktiga byggstenar för hjärnan.
  • vitamin D, som behövs för rätt kalciumbalans i kroppen och ett starkt skelett
  • selen, som är en viktig beståndsdel i ett enzym som bekämpar skadliga kemiska processer i kroppen.

Du kan läsa mer om näringsinnehållet på  www.nifes.no/prosjekt/sjomatdata/