Hoppa till huvudinnehållet
Recept

Confiterad norsk fjordörret med pepparrotskräm

Confitering är när man kokar fisk eller kött i fett för ett smakrikt och mört resultat. Här gör du din egen kryddolja som ger god smak.

Tillagningstid30-40 min
SvårighetsgradSvår
Betyg5/5

Ingredienser

Förberedelser

  • Sätt ugnen på 70 °C.
  • Skär fisken i jämnstora bitar och finhacka chili och persilja.
  • Hetta upp lite av olivoljan, lägg i chili, persilja, stjärnanis och fänkålsfrön och fräs under omrörning några sekunder.
  • Tillsätt resten av olivoljan och sojaoljan och värm sakta i 5 minuter. Det ska inte koka.
  • Ta oljan från värmen och låt den svalna till 50–60 grader.
  • Strö salt i botten på en form och lägg i fjordörretbitarna. Strö över lite salt och peppar.Häll på kryddoljan så att den täcker fisken, tillsätt lite mer olja
  • om det behövs.
  • Tillaga i ugnen tills fjordörretbitarnas innertemperatur är 55 grader, ca 5 minuter.
  • Häll av oljan och låt fisken rinna av på hushållspapper.

Pepparrotskräm

  • Blanda gräddfil med riven pepparrot och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Spenat- och gräslöksolja

  • Blanda alla ingredienser i mixer eller med stavmixer.
  • Låt blandningen koka upp i en kastrull och koka sedan i 30 sekunder.
  • Sila blandningen och låt den svalna.

Servering

  • Servera fjordörret med pepparrotskräm och spenat- och gräslöksolja.