Pekanstekt norsk fjordörret med apelsin- och rosmarinsås

Pekanstekt norsk fjordörret med apelsin- och rosmarinsås

Fjordörret med en skorpa av söta pekannötter serveras med en fräsch sås på apelsin och rosmarin. Ett recept med många smaker i en lyckad kombination.

Svårighet Svår
Betygsätt recept

Ingredienser

Antal portioner

Sauce

Sallad

Gör så här

  • Skär fjordörret i portionsbitar och strö över salt och peppar.

  • Kör pekannötterna och hälften av vetemjölet i matberedare och lägg sedan över i en vid skål.

  • Lägg resten av vetemjölet i en egen skål och vispa upp äggvitan lätt i en tredje skål.

  • Doppa ena sidan av fiskbitarna i vetemjöl och den andra sidan först i äggvita och sedan i pekanblandningen.

  • Smält smöret i en stekpanna och låt det bli gyllenbrunt.

  • Lägg i fisken med pekanblandningen nedåt och stek tills de är gyllenbruna och krispiga. Vänd sedan och stek den andra sidan så att de blir precis genomstekta.

Sås

  • Pressa saften ur apelsinerna och citronen och finhacka schalottenlöken. 

  • Lägg apelsinsaft, citronsaft, schalottenlök, vitt vin, vitvinsvinäger, persiljekvistar och timjan i en kastrull och koka försiktigt i ca 10 minuter.

  • Tillsätt rosmarin och koka tills ungefär en tredjedel av vätskan återstår. 

  • Sila såsen till en ren kastrull, tillsätt vispgrädde och koka upp.

  • Sänk värmen och rör ner smöret i omgångar. Såsen får inte koka.

  • Smaka av med salt och peppar.

Sallad

  • Riv moroten och finstrimla hjärtsalladen.

  • Finhacka gräslöken och blanda med morot och sallad.

Servera fjordörret med såsen och salladen. Garnera gärna med gräslök och hela pekannötter.