Hoppa till huvudinnehållet
Recept

Curry- och sesamgrillad norsk lax

Det är ingen konst att grilla lax. Prova den här kryddiga norska laxen nästa gång du tänder grillen.

Tillagningstid30-40 min
SvårighetsgradMedium
Betyg4/5

Ingredienser

Förberedelser

  • Dela laxen i två lika delar.
  • Mixa samman peppar, salt och socker.
  • Gnid in laxen med blandningen ca 1 timme innan grillning.
  • Mal koriandern och ingefäran. Riv sedan citrongrässtjälken fint. Blanda därefter dessa tillsammans med farinsocker, gurkmeja, gul curry och de svarta sesamfröna, för att få till kryddblandningen.
  • Torka laxen torr. Gnid in med curryblandningen. Grilla ca 2 minuter på köttsidan, vänd laxen och grilla klart på skinnsidan. (Det gör inte så mycket om laxskinnet blir lite bränt, det är inget man behöver äta upp.)
  • Skala och kärna ut både gurkan, använd bara halva, och mangon. Dela sedan dessa, och plommontomaterna, i bitar.
  • Finhacka den gröna chilin och ca hälften av koriandern.
  • Blanda de delade bitarna med koriandern och chilin tillsammans med saft från limen, olivolja och vatten. Smaka av med salt.