Hoppa till huvudinnehållet
Recept

Grillad lax med sirapsteriyaki och marinerade glasnudlar

Ett recept skapat av Frida Ronge som till vardags jobbar som Head chef på Restaurang Vrå i Göteborg. Frida blev utsedd till Årets Rising Star av White Guide 2013

TillagningstidÖver 60 minuter
SvårighetsgradMedium
Betyg4/5

Ingredienser

Förberedelser

  • Observera att detta recept måste förberedas en dag innan servering.
  • Sätt på grillen och stycka laxbiten i 4 delar med skinnet kvar. Koka nudlarna enligt anvisning och marinera därefter i 1 dl soja och saften från 1 lime.
  • Finhacka jordnötterna och salladslöken.
  • Skär melonen i kuber och grovhacka koriandern. Spara lite av koriandern som garnityr. Strimla ner shisobladen eller myntan.
  • Börja med att grilla skinnsidan på laxen, när du fått yta vänder du försiktigt på bitarna och grillar vidare tills laxen är klar.
  • Tycker man det är svårt att grilla laxen på gallret går det bra att använda sig av folie.
  • Blanda nudlarna med övriga ingredienser, förutom nötterna, servera med laxen och sirapsteriyakin.
  • Garnera med korianderblad, de mixade jordnötterna och en klyfta lime.

Så här gör du Teriyakin:

  • Koka ihop alla ingredienser i ca 5 min tills allt socker har löst sig. Ställ i kylen till nästa dag. Sila blandningen dagen efter och koka upp allt igen i 5-10 min. Gör ett konsistens prov på en kall yta, t.ex. diskbänken.
  • Ta lite av såsen och strimla på bänken. Har den samma konsistens som sirap är såsen klar. Om inte, koka vidare ett slag. Observera att när såsen kallnar blir den tjockare.