Hoppa till huvudinnehållet
Recept

Lax Italian style

Vardagsmat deluxe. In med laxen i ugnen och gör läxor med ungarna, ta en dusch eller pilla dig i naveln. Och så blir det förhoppningsvis mat över till ett par matlådor också.

Tillagningstid30-40 min
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Förberedelser

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Lägg ett par rosmarinkvistar, lite flingsalt och svartpeppar i botten av en ugnspanna. Lägg på laxsidan med skinnet uppåt. Ringla över olivolja, lägg på resterande rosmarin och salta och peppra. Baka av i ugnen cirka 25–30 minuter tills laxen har en innertemperatur på max 55 grader.
  • Ta ut laxen och dra försiktigt av skinnet. Pudra skinnet med paprikapulver, lägg på en ugnsplåt och grilla i mitten av ugnen tills det är gyllenbrunt och krispigt. Ta ut skinnet och lägg tillbaka det på laxen. Så fort skinnet svalnat kommer det att bli som chips.
  • Servera laxen tillsammans med exempelvis en potatissallad, baguette, en grönsallad, kokt ris – eller mer eller mindre vad som helst.

Tips: Det där med temperaturer är en smaksak. Vissa gillar en glansig lax som är väldigt rare, men vill du ha köttet fastare så lägg på folie när du tagit ut laxen ur ugnen så eftersteker den några grader medan du grillar skinnet.