Laxbullar med fikon- och svartvinbärskaramelliserade svartrötter

Laxbullar med fikon- och svartvinbärskaramelliserade svartrötter

Köttbullarna är självklara i svenska hem. Eller? Prova laxbullar med karamelliserade svartrötter. 

Svårighet Lätt
Betygsätt recept 1 5 4,25

Ingredienser

Antal portioner

Caramelised black roots

Gör så här

LAXBULLAR:

  • Skär laxen i bitar.

  • Koka potatisen. 

  • Blanda 0,5 dl ströbröd med matlagningsgrädden och låt svälla ca 10 minuter.

  • Lägg lax, den kokta potatisen, ägg, ströbrödsblandningen samt salt och peppar i en matberedare.

  • Kör till en fin färs och låt den stå minst 15 minuter i kylen. Så här långt kan rätten förberedas.

  • Forma små bollar av färsen med vattensköljda händer och rulla dem i ströbröd.

  • Stek laxbullarna gyllenbruna i smör.

 
KARAMELLISERADE SVARTRÖTTER:

  • Skär fikonen i klyftor och koka dem i svartvinbärsgelén tills såsen har fått en sirapsliknande konsistens.

  • Lägg svartrötterna i vatten en stund innan de skalas och delas i fyra lika stora bitar.

  • Pressa citronerna och häll saften i en skål.

  • Lägg de skalade, delade svartrötterna i citronsaften för att bevara dem fräscha.

  • Koka upp vatten i en kastrull med lite salt.

  • Koka svartrötterna tills de är mjuka men med en liten hård kärna kvar i mitten i ca 10 minuter.

  • Lägg sedan rötterna i kallt vatten. Så här långt kan rätten förberedas.

  • Hetta upp en stekpanna och smält smöret. Lägg i svartrötterna.

  • Häll över fikon- och svartvinbärssirapen och rör om försiktigt. Svartrötterna får då en karamelliserad färg av sirapen.

  • Servera laxbullarna med de karamelliserade svartrötterna.