Fiskgratäng

Fiskgratäng

Fiskgratäng är lite som havets pyttipanna med andra ord, den perfekta rätten när du fått fisk över från gårdagen. Detta enkla men goda recept är ett garanterat säkert kort på middagsbordet.

Svårighet Lätt
Betygsätt recept 1 5 2,65385

Ingredienser

Antal portioner

Gör så här

Fiskgratäng kan tillagas med rå eller kokt fisk. Överbliven kokt fisk fungerar bra att göra gratäng av.
All fisk kan användas till gratäng, vanligast är olika typer av vit fisk. Rensa fisken från skinn och ben.

  • Gör en tjock béchamelsås av smör, vetemjöl och mjölk. Använd ev. lite av fiskspadet.

  • Använder du rå fisk i såsen måste såsen vara extra tjock.

  • Kyl såsen en aning.

  • Vispa äggen och rör ner dem i såsen, smaka av med salt och muskot.

  • Blanda ner fisken i såsen och häll ner röran i en smord form och strö över lite ströbröd.

  • Grädda gratängen i 40–50 minuter på 200 grader längst ner i ugnen.

  • Servera omedelbart eftersom den lätt sjunker ihop.

Béchamelsås

  • Smält smöret i en gryta, tillsätt vetemjöl.

  • Blanda försiktigt tills det blir en slät och tjock massa.

  • Värm mjölken.

  • Häll ner mjölken i grytan och rör om tills såsen får en jämn konsistens.

  • Låt såsen koka i 4-5 minuter under omrörning.

  • Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera gärna med kokt potatis.