Skrei i kronärtskockelag med svarta oliver

Skrei i kronärtskockelag med svarta oliver

Skrei är norsk torsk när den är som bäst. Bjud hem några goda vänner och laga skrei i kronärtskockelag med svarta oliver. Supergott!

Svårighet Medium
Betygsätt recept 1 5 3,76923

Ingredienser

Antal portioner

Gör så här

  • Skölj skreifiléerna (à ca 300 g) och torka dem torra.

  • Rulla in filéerna osaltade en och en först i plastfolie och sedan i aluminiumfolie. Viktigt: Rullarna måste vara hårt rullade så att de inte faller isär när de skärs upp.

  • Koka i 15–20 minuter i vattenbad, 75–80°C. Skreien ska fortfarande vara glansig inuti.

  • Rensa kronärtskockorna, dvs. ta av de yttre bladen, skär av bladspetsarna och skala bort stjälken till botten. Dela i fyra delar, ta bort det luddiga i mitten. Skala potatisarna och dela dem i fyra delar på längden. 

  • Häll 2 msk olivolja i en uppvärmd gryta. Lägg i kronärtskockorna och potatisarna, salta och peppra lätt. Tillsätt den skivade vitlöken och häll över det vita vinet. Låt vitvinet koka in och tillsätt hönsbuljongen. Koka grönsakerna ”al dente”.

  • Smaka av kronärtskockspadet med svarta oliver, mejramblad, citronsaft, salt och peppar. 

  • Lägg upp kronärtskockorna på fyra förvärmda, djupa tallrikar. Skär skreirullarna på hälften med en vass, tunn kniv och ta bort folien. Placera dem på grönsakerna, toppa med svarta oliver och krydda med havssalt. Garnera med rostade pinjenötter.