Goda skäl att äta vitamin D

Goda skäl att äta vitamin D

Fet fisk är den bästa källan till D-vitamin. Här finns goda skäl till varför du bör äta mer av det.

Fet fisk som lax, sill, makrill, lever, fisk och ägg är bra källor till D-vitamin. En måltid lax täcker två hela dagsbehov av D-vitamin.

D-vitamin är viktigt på vintern 

Det är särskilt viktigt att få i sig tillräckligt med D-vitamin på vintern på grund av bristen på solljus. Denna viktiga vitamin bildas nämligen naturligt i huden genom solljus.

– Tyvärr är vi inte bortskämda med så mycket sol under vintern. Det är därför viktigt att äta mat som ökar kroppens D-vitaminlager under månader med lite sol. De som inte äter fet fisk regelbundet bör ta tillskott av fiskleverolja eller andra fiskoljor, förklarar Iselin Bogstrand.

Viktigt för ett friskt skelett

Bogstrand förklarar att D-vitamin är viktigt för flera delar av vår kropp.

– Kalcium är den viktigaste byggstenen i våra ben, men för att kalcium ska absorberas i kroppen behöver vi D-vitamin. Dessutom bidrar D-vitamin till att upprätthålla en normal muskelfunktion, och hjälper vårt immunsystem att bekämpa sjukdomar, säger hon.