Detta är norsk fjordörret

Detta är norsk fjordörret

Norsk fjordörret (Oncorhynchus mykiss) är en regnbågslax som odlas i de norska fjordarna under varumärket fjordörret. Den föds upp i de kalla, klara fjordarna där saltvatten blandas med friskt smältvatten från snö och is.

Norsk fjordörret blandas ofta ihop med andra laxfiskar, men skiljer sig ändå från de övriga på flera sätt.

Färg

Fjordörret är känd för sin djupt röda färg, rödare än hos de flesta andra laxfiskar, som blir extra effektfull i kontrast till den ljusa marmoreringen.

Pigmentet hos laxfiskar kommer från astaxantin, en karotenoid som både finns naturligt i fisken och som fisken får som tillsott i fodret. Fjordörret har bättre fysiologisk förmåga att ta upp pigmentet jämfört med andra laxfiskar, något som förklarar den kraftigt röda färgen. Fjordörrets skinn påminner om laxens med sin skimrande, silvriga färg.

Form och struktur

Köttet är fast och glansigt samtidigt som det är mört och saftig – en kombination som får det att smälta i munnen. Eftersom fjordörrets kött är fastare än hos andra laxfiskar faller inte filéerna sönder lika lätt. Norsk fjordörret är något mindre än laxen men rundare till formen, därför blir också filéerna tjockare.

Fettfördelningen och fettinnehållet varierar mellan olika laxfiskar. Fjordörret lagrar det mesta av sitt fett i buken, vilket gör att det är lätt att skära bort, medan laxen lagrar sitt fett i muskelfibrerna. 

Smak

Fjordörret är en favorit hos många matälskare och eftersom den är så enkel att hantera kan varje hemmakock skapa en lyxigare vardag med fjordörret.

Till skillnad från sötvattensöringen innehåller inte norsk fjordörret geosmin, en organisk sammansättning som ger fisken en tydlig jordig smak. Smaken är rik med en ren eftersmak. Många tycker att fjordörret har en mildare eftersmak än andra laxfiskar och påminner om den hos skaldjur. 

Fjordörret är känsligare för höga temperaturer än lax men passar perfekt till råa, marinerade och lätt uppvärmda rätter, till exempel tapas, sushi, sashimi eller tartar. Hitta recepten här

Kvalitet

Fjordörret är en premiumprodukt känd för sin speciella fjordkvalitet. Den uppfyller kockarnas stränga krav och har blivit en favorit hos både japanska och europeiska gastronomer just för den höga kvaliteten som fisken håller.

Norge har blivit en av världens ledande havsbruksnationer tack vare en kombination av stränga hälso- och miljöbestämmelser, noggrann övervakning och ständigt arbete med att utveckla branschen ytterligare. Med lång erfarenhet, avancerad teknik och de norska naturresurserna kan havsbruket i Norge producera fjordörret av hög kvalitet som väl förtjänar sin starka position på marknaden.    

Kvalitetsstandard

För att erhålla den norska kvalitetsmärkningen måste Fjordörret uppfylla en mängd kriterier. Bland annat ska fisken vara uppvuxen i norska hav och väga över 2 kilo, ha en jämn röd färg över hela köttet, ett blankt skinn och rätt form. Fisken måste packas genast efter slakt och transporteras med en konstant temperatur på 0-4 grader.