Fakta om lax och graviditet

Fakta: Tryggt och viktigt att äta odlad lax under graviditeten.

Fisk har positiv inverkan på fostrets utveckling

Mattilsynet (Norska Livsmedelsverket) har fastställt att fisk är säker mat som bör ätas två till tre gånger i veckan, samma rekommendation som ges av svenska Livsmedelsverket. Rekommendationen gäller även kvinnor i fertil ålder och gravida. Hälsofördelarna hos fisk överväger helt enkelt riskerna. Fisk har en positiv inverkan på utvecklingen av nervsystemet hos foster och barn, varför det är viktigt att gravida och ammande kvinnor äter fisk i samma utsträckning som övriga. Fisk skyddar dessutom mot hjärt- och kärlsjukdomar. Äter man fisk mer sällan än en gång i veckan riskerar man att gå miste om dessa hälsofördelar.

Norsk odlad lax innehåller nödvändig D-vitamin och omega-3

Det finns ett nära samband mellan mödrars balans av D-vitamin och barnets lager av D-vitamin vid födsel. D-vitamin behövs för att kunna ta upp kalcium och är därmed en nödvändig del av kosten. D-vitamin bildas naturligt i kroppen när solen skiner på huden, men på grund av att det i Skandinavien är förhållandevis lite sol bör gravida kvinnor vara särskilt noggranna med att få i sig tillräckligt med D-vitamin. 

Norsk odlad lax innehåller nödvändig D-vitamin och omega-3-fettsyror som kroppen behöver. Intag av fet fisk under graviditeten gör att fostret får i sig fetter som är viktiga för utvecklingen av det centrala nervsystemet och hjärnan. Fet fisk som lax är dessutom en bra källa till protein och antioxidanter. Nivåerna av omega-3 i odlad lax har minskat något de senaste åren då fiskfodret numera innehåller en högre andel vegetabiliska produkter, men fisk är ändå fortsatt den viktigaste källan för omega-3 och bättre än kosttillskott.

Odlad lax är säker mat med låga värden av PCB och dioxiner

Den norska odlade laxen är säker mat med lägre värden av PCB, dioxiner, tungmetaller och andra föroreningar än vild fet fisk. Innehållet underskrider långt de gränsvärden som har fastställt av EU som dessutom tillämpar en försiktighetsprincip med mycket höga marginaler. Kontroll av norsk odlad lax sker kontinuerligt av Mattilsynet och Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES).  NIFES tar prover på 12 000 laxar per år.

Senaste rapporten om innehållet i fisk från Norge:

http://www.matportalen.no/verktoy/tilsynsresultater/trygt_og_viktig_aa_spise_fisk