Kan jag ge mina barn fisk?

Kan jag ge mina barn fisk?

Barn behöver mycket näring för att växa och utvecklas. Samtidigt behöver de mindre energi än vuxna. Därför ska man ge barn näringstät mat. 

Att skapa goda matvanor är kanske den bästa hjälpen till ett friskt liv föräldrar kan ge sina barn. Att äta fisk minst tre gånger i veckan är en bra vana eftersom fisken har ett högt proteininnehåll och nyttiga fetter. Fisk är också lätt att tugga eftersom fiskköttet innehåller mindre bindväv än kött från fyrfotade djur.

Enligt svenska kostråd rekommenderas enbart amning under barnets första sex månader. Därför är det, precis som under graviditeten, viktigt att den ammande mamman äter mycket Omega-3, eftersom spädbarnet då genom bröstmjölken får sitt Omega-3-behov tillgodosett. Eftersom det lilla barnets hjärna är inne i en snabb utvecklingsprocess där uppfattningsförmåga såväl som syn utvecklas är Omega-3-fett extra viktigt. Bland annat bidrar Omega-3 till att nerverna i näthinnan utvecklas. Taurin är en aminosyra som framför allt finns i skaldjur och är även den mycket viktig för utvecklingen av synen och nervsystemet hos nyfödda.

Små barn behöver även mycket D-vitamin för att bygga upp det växande skelettet. Många svenska barn får vitamindroppar men fisk är också en utmärkt källa till D-vitamin.