Oändlig variation av fjordörret

Oändlig variation av fjordörret

Den vackra eldiga färgen och köttets konsistens får både proffs och hobbykockar att älska fjordörret. Dess låga fetthalt och den rena smaken gör fisken till en given vinnare.

Norsk fjordörret är en regnbågslax som växer upp i de kalla, klara norska fjordarna. Oavsett om du väljer att äta fjordörret rå, marinerad eller tillagad kommer du inte bli besviken. Några exempel på rätter du kan laga är sushi, ceviche och tartar.

Experimentera med fjordörret och lek med smaker från världens alla hörn – fiskens smak och enkelhet gör att den fungerar med det mesta.

För att slänga ihop en tartar krävs det varken tid eller hårt arbete. Vill du göra något snabbt kan du ugnsrosta en god bit rågbröd och sedan mixa samman fiskkuberna med lite salt, peppar och gräslök. Med få ingredienser får du en god, snabb rätt som passar som både förrätt och tapas. 

Se här för recept  

En annan favorit är ceviche tillagad med både fjordörret och hälleflundra. Du hackar fisken för att sedan råmarinera den i en blandning av citron, lime och apelsinjuice i ca en timme. Låt en del av marinaden ligga kvar innan du blandar i fiskbitarna med koriander, chili och mango. Vill du testa en annan variant av ceviche kan du prova detta recept där fjordörret serveras med mango och kaprissalsa.

Se här för recept

Eller varför inte göra en twist på en klassisk carpaccio? Skär upp fjordörret och välj dina favoritörter och blanda sedan med salt, olivolja och lime. Eller varför inte låta dig inspireras av medelhavet, Sydamerika eller Peru där carpaccio har sitt ursprung? Variationsmöjligheterna är oändliga.

Se här för recept

För dig som är ute efter en ny och spännande kombination – vad sägs om vietnamesiska vårrullar med fjordörret som huvudingrediens?

Se här för recept