Om norsk torsk

Om norsk torsk

Torsk (Gadus morhua) är en av de godaste fiskarna som simmar i norska vatten. Det passar lika bra att äta torsk till vardag som till fest och den norska torsken har prisats av stjärnkockar världen över. Torsken från Barents hav och Norska havet lever i stora och välförvaltade bestånd och är miljöcertifierad av MSC (Marine Stewardship Council), godkända för KRAV-märkning och grönlistade i  norska WWF:s fiskguide.

Norges sjömatråd har som mål att bistå med all viktig information om fisket, bestånden och fiskemetoderna samt visa hela kedjan ­– från hav till bord. Tester av fisk och fiskevatten säkerställer att den norska fisken är trygg mat för din hälsa och för miljön.

I Norge finns två typer av torsk: den vandrande norsk-arktiska torsken och den stationära kusttorsken. Här har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna om norsk torsk.

Vad är skillnaden mellan olika sorters torsk?

I Norge finns två typer av torsk; den vandrande norsk-arktiska torsken och den stationära kusttorsken. Torskfisket bedrivs framförallt i trakterna kring Lofoten och Vesterålen, men sker egentligen längs hela kuststräckan, från Borgundfjorden i söder och upp till Nordkap i norr. Fisket är som mest intensivt under vintern och våren. All norsk-arktisk torsk, som är den torsk som exporteras, är godkänd för MSC-märkning.

Torsk som lever i Norges kust- och fjordområden kallas för ”kusttorsk”. Kusttorsken blir könsmogen tidigare, växer snabbare och migrerar mindre än den norsk-arktiska torsken. Genetiska studier tyder på att det finns flera olika kusttorskspopulationer som växer och bli könsmogna olika fort. Kusttorsken är främst en bottenfisk. Dess utbredningsområde sträcker sig från fjordarnas innersta delar och ut till kontinentalsockelns kant. Bestånden av kusttorsk minskade under flera år, men sedan de norska myndigheterna upprättade en rigorös återuppbyggnadsplan har de återhämtat sig. De är nu i gott skick och godkänd för MSC-märkning.

Den norsk-arktiska torsken, som även kallas skrei, lever i Barents hav och i Norska havet. Skrei® är varumärket för den allra finaste lektorsken som med särskild kvalitetskontroll packas inom fyra timmar efter fångst. Under förvåren vandrar den från Barents hav till de kustnära lekområdena mellan Finnmark och Møre för att fortplanta sig. Lektorsken säsongsfiskas under perioden januari till april. God förvaltning av norska myndigheter tillsammans med bra internationellt samarbete har hjälpt till att säkra bestånden. Den norsk-arktiska stammen är också den ekonomiskt viktigaste och 91 procent av all torskfångst i Norge sker från detta bestånd. Numera finns också norsk odlad torsk vilket gör att man kan njuta av den goda fisken året om.

Vill du veta mer om skrei och låta dig inspireras till en verklig festmåltid, klicka här.

Är norsk torsk miljömässigt hållbar mat?

De norska torskbestånden har nått rekordhöjder tack vare en god, ansvarfull och långsiktig förvaltning. Torskkvoten för 2013 har ökat med 33 procent, helt i enlighet med ICES rekommendationer. Det norska torskfisket är ett bevis för hur ansvarsfull förvaltning, noggranna kontroller och goda naturliga förutsättningar kan vända utvecklingen för ett bestånd som tidigare har varit litet. Torsken har visat samma goda utveckling som den tidigare hotade sillen. När fisket anpassas till havets förutsättningar kan växande bestånd gå hand i hand med ökat fiske.75 procent av all vildfångad fisk för export och all norsk torsk är godkänd för MSC-märkning.

MSC-märkning i Norge gäller hela bestånden. Varje producent kan välja att använda märkningen eller inte. Köper du torsk från Norge, med Norgeloggan, vet du att den kommer från MSC-godkända bestånd.

Vad ska jag tänka på när jag tillagar norsk torsk?

Det är inte svårt att lyckas i köket med norsk torsk. Det viktigaste är att inte tillaga fisken för hårt. Som all fisk från Norge kontrolleras torsken noga och det gör att du kan vara trygg med att äta den lätt tillagad. Använd gärna stektermometer om du lagar fisk i ugn. Ta ut fisken när den har innetemperatur på 54 grader. I vår receptsamling finns en mängd torskrecept för alla smaker.

Hur kan norsk torsk förbättra min hälsa?

Livsmedelsverket rekommenderar två till tre fiskmåltider i veckan. Torsk har en bra sammansättning av proteiner, mineraler, vitaminer och goda nyttiga fetter. En portion torsk innehåller hela dagsbehovet av Omega-3. Samtidigt innehåller den relativt få kalorier. Det gör torsk till ett utmärkt val för den som vill leva hälsosamt. Mer information om hur torsk och annan fisk kan förbättra din hälsa hittar du här.

Gravida och barn bör vara särskilt noga med att äta fisk, eftersom fisken innehåller fettsyror som är viktiga för fostrets och barnets utveckling. En lång rad vetenskapliga studier har gjorts på sambandet mellan fiskkonsumtion, intag av fiskolja och fosterutveckling. I en studie från universitetet i Århus där nästan 9000 gravida kvinnor deltog framgick att risken att föda för tidigt och risken för låg födelsevikt hos barnet minskade hos kvinnor som åt mycket fisk under graviditeten. (European Journal of Epidemiology ,October 2006, Volume 21, Issue 10, pp 749-758 )

Fisk och skaldjur från Norge är trygg och säker mat eftersom den är kontrollerad enligt stränga regler för miljö och hälsa – hela vägen från hav till bord.

Hur produceras och fångas norsk torsk?

När du väljer torsk från Norge kan du vara trygg. All information är tillgänglig och varje fisk kan spåras hela vägen från hav till bord. Tester av fisk och fiskevatten säkerställer att den norska fisken är trygg mat för din hälsa samt för miljön.

Norsk torsk lever i stora och välförvaltade bestånd och är miljöcertifierad av MSC (Marine Stewardship Council), godkända för KRAV-märkning och grönlistade i WWF:s fiskguide. Mer information om det hållbara torskfisket hittar du här.  

Under januari till april finns den allra finaste torsken, skrei, att tållgå. Det är norsk lektorsk från trygga bestånd och av högsta kvalitet. Vill du följa fisket och låta dig inspireras, klicka här.