Skreiens styckningsschema

Skreiens styckningsschema

Visste ni att hela skreien går att ta vara på? Rommen från denna norska delikatess är faktiskt det som finns i våra kaviartuber. Riktigt lyxigt på frukostmackan, med andra ord. För den som vill äta sig djupare – ta inspiration från vårt styckningsschema.

Kind: En ofta underskattad del av fisken med fast konsistens. Kan både kokas och stekas.

Tunga: Det är inte den riktiga tungan utan musklerna som sitter under tungan. Köttet är fast och något mjukare än kinden.

Lever: Skreiens lever ingår i Mølje, Nord-Norges ”nationalrätt”. Rätten består av skrei som serveras med kokt lever, rom, potatis och flatbröd. Levern används även för att framställa tran, en olja rik på Omega-3 och vitamin A och D, som är vanlig att ta en matsked av varje morgon.

Rom: Romsäcken tillagas genom att kokas, skäras i skivor och därefter eventuellt stekas. Av rommen görs även en stor del av den kaviar som finns på de flesta svenska frukostbord. Varför inte laga din egen?

Bukslag: Sitter vid buken, under benraden, längs hela fisken. Skärs ofta bort, men spara och använd om du kokar egen fond.

Torskstjärt: Dyker upp i allt fler recept: citrusbakad, panerad, gravad eller friterad.

Skinnet: Fritera och använd som frasigt tillbehör till andra rätter.

Filé: Enligt många den bästa delen av fisken. Den övre biten kallas ibland bara torskrygg, den undre biten är slagsidan.