Vad äter en lax

Vad äter en lax

Odlad lax äter torrfoder format som pellets. Varje pellet är ett matpaket med all näring som fisken behöver: protein, fett, kolhydrater, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Ingredienserna är naturliga vegetabiliska och animaliska produkter från lantbruk och hav, eller kemiska kopior av naturliga ämnen.

Odlad lax äter torrfoder format som pellets. Varje pellet är ett matpaket med all näring som fisken behöver: protein, fett, kolhydrater, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Ingredienserna är naturliga vegetabiliska och animaliska produkter från lantbruk och hav, eller kemiska kopior av naturliga ämnen. Fiskfoder Innehåller också vissa tillsatsämnen som har specifika egenskaper, till exempel att bevara fodrets kvalitet eller utveckla fiskens hälsa och välfärd.

Med Jämna mellanrum dyker det upp frågor om vad laxfoder innehåller. Norsk foderproduktion är noggrant kontrollerad av bransch och myndigheter. Det har aldrig upptäckts några olagliga ämnen i norskt fiskfoder, och det har heller aldrig hittats några nivåer av tillåtna ämnen som överstiger myndigheternas gränsvärden. 

Fodertillverkarna använder allt mer vegetabiliska ingredienser och mindre fiskmjöl och fiskolja.Fiskmjöl och fiskolja som används i foderproduktion kommer endast från reglerat fiske och främst från fisk som vanligen inte används för konsumtion.

Hållbarhet och ansvar
Även om laxproduktionen har ökat de senaste åren har industrin som helhet inte använt mer marina råvaror än tidigare. Med hjälp av forskning har man hittat sätt att minska användningen av fiskmjöl och fiskolja utan att kompromissa med laxens välfärd och kvalitet. De vegetabiliska foderråvarorna produceras efter hållbara principer. Laxfoder från norska producenter innehåller omkring 25 procent sojaproteiner. Sojabönor odlas i tropiska och subtropiska områden och sojaindustrin dras med stora utmaningar ur miljö- och hållbarhetssynpunkt. Men all soja som importeras till fiskfoder i Norge är hållbarhetscertfierad enligt STRS- eller ProTerra-standarden, som i dagsläget omfattar 2% av den totala sojaproduktionen.

En del foderproducenter tillsätter små mängder palmolja som bindningsmedel i fodret. All palmolja som används i norskt fiskfoder är hållbarhetscertifierad enligt RSPO.Odlingsindustrin arbetar även med att minska fodersvinn, alltså foder som faller rakt igenom odlingskassarna utan att laxen äter det. Sensorer och undervattenskameror är exempel på verktyg som används för att reducera svinnet.

Fodrets innehåll
Fiskmjöl och fiskolja är de viktigaste råvarorna i laxfoder. De utgör omkring 30 procent av ingredienserna. Fiskmjöl och fiskolja är betingat förnybara resurser.

  • Fiskmjöl produceras av huvud, ryggrad och andra delar av fisken som inte äts av människor. Fiskmjölet innehåller proteiner och mineraler. Ett kilo industrifisk ger cirka 230 gram torrt fiskmjöl.

  • Fiskolja är fett från fiskdelar eller fisk som inte äts av människor. Fiskolja har ett högt innehåll av omega 3-fettsyror EPA och DHA. Av ett kilo industrifisk produceras cirka 80 gram fiskolja.

  • Fiskproteinkoncentrat produceras av putsbitar från fisk inom livsmedelsindustrin.

  • Vegetabiliska ingredienser i fodret kommer från rapsolja, sojamjöl, solrosmjöl, majsgluten, bondbönor och vetegluten.

  • De vegetabiliska produkterna i fodret är källan till protein, fett och kolhydrater.

  • Astaxantin är ett ämne som finns naturligt i bland annat kräftdjur och är det ämne som gör laxens kött rosa. Astaxantin tillsätts laxfoder för att styrka laxens immunförsvar och skydda vävnaden. Det är också en källa till vitamin A. Den vilda laxen får i sig ämnet genom att äta skaldjur.