
Gravlax
Gör din egna gravlax, det är lättare än du tror. Vill du göra egna varianter, ersätter du bara dillen med andra örter eller kryddor du tycker om.
-
Förarbete
Köp ungefär 1,5 kg Norsk Laxfilé. Skrapa laxens skinn för att få bort fjällen. Skölj fisken och torka den lätt med hushållspapper.
-
Ta bort ben
Putsa filén, skär bort sidoben och fenor, ta en tång eller pincett och dra ut pinnbenen.
-
Kryddning
Gör en blandning av 2 delar socker, 1 del salt och lite peppar.
För en filé på ungefär 1,5 kg passar det med: 1 dl socker, 0,5 dl salt och 1 tsk peppar.
Gnid in laxfilén med saltblandningen och lägg på rikligt med färsk dill.
-
Gravning
Dela den kryddade filén på mitten. Lägg de två delarna med köttsidorna mot varandra på en bricka eller i en platspåse. Förvara fisken i kylskåpet i två dagar. När fisken vilat en dag i kylen, ta ut den och byt plats på filéerna.
-
Klar att servera
Servera fisken i tunna skivor ihop med gravlaxsås, dillstuvad potatis och lite sallad.
Förslag på recept