Maki sushi

Maki sushi

Maki sushi är ris med rå fisk inrullat i noritang. Förutom fisk och ris är det vanligt att man även använder andra ingredienser.

 1. Hur man kokar riset

  Hur man kokar riset

  Skölj och tvätta av riset flera gånger i kallt vatten. Låt riset rinna av i en sil. Lägg riset tillsammans med vatten i en kastrull, låt koka under lock i 3-4 minuter. Ta kastrullen från plattan och sänk till svag värme. Sätt tillbaka riset på plattan och låt det dra på svag värme i 15 minuter. Ta av kastrullen från plattan och låt riset stå med locket på i 15 minuter.

  Lägg riset i en skål. Blanda vinäger, salt och socker i en annan skål, rör om tills allt löst sig. Häll blandning över riset och rör om väl. Låt riset svalna innan du börjar göra rullarna.

  Färdiggjord sushivinäger finns att köpa i välsorterade matbutiker.

 2. Montering

  Montering

  Lägg remsor av laks, gurka eller mango på riset. Man kan variera vilken fisk, frukt och vilka grönsaker man använder. När du väljer vad rullen ska innehålla tänk på vilka färger som passar bra ihop.

 3. Rullning

  Rullning

  Börja rulla på samma sätt som du skulle gjort om det var en rulltårta. Rulla ihop till en fast rulle. Lägg några blöta krossade riskorn längs kant för att hålla ihop rullen. Pressa ihop bambumattan runt rullen för att få den slät och fin. Låt sushirullen vila i kylskåp fram tills servering.

 4. Uppdelning

  Uppdelning

  Dela varje rulle på mitten, dela varje del i två. Från en rulle ska det bli 8 stycken sushibitar.

 5. Servering

  Servering

  Servera sushi ihop med wasabi, inlagd ingefära och sojasås.