Blåmussla

Blåmussla

Blåmusslan lever längs hela den norska kusten. Den är enkel att laga till och kan användas på många spännande sätt, vare sig den serveras som förrätt, huvudrätt eller som en av flera ingredienser i en fisk- och skaldjursrätt.

Lever i

Blåmusslan lever längs hela den norska kusten, ofta i stora kolonier i tidvattenzonen eller inne i fjordarna.

Blir som störst

Upp till 10 cm lång

Kallas också för

Latin: Mytilus edulis

Engelska: Blue mussel

Franska: Moule commune

Tyska: Miesmuschel, Pfahlmuschel

Näringsvärde i 100 g rå blåmussla (ätliga delar)

Energi: 229 kJ (54 kcal)

Näringsämnen

Protein: 10,4 g

Fett: 1,4 g

Mättade fettsyror: 0,3 g

Transfettsyror: 0 g

Enkelomättade fettsyror: 0,3 g

Fleromättade fettsyror: 0,6 g

Kolesterol: 41 mg

 

Kolhydrater, totalt: 0 g

Vitaminer

Vitamin A: 14 RE

Vitamin D: 0 µg

Riboflavin: 0,27 mg

Folat: 37 µg

Vitamin B12: 25 µg

Mineraler

Järn: 5,8 mg

Selen: 51 µg

Blåmusslor lever på 0–10 meters djup och bildar ofta musselbankar inne i strandens tidvattenzon (det område som ligger under vattenytan vid flod och över den vid ebb). I Norge plockas de ofta för privat konsumtion, som en form av fritidssysselsättning. De kan skördas året runt, men är som bäst under höst och vinter.

Blåmusslan leker vanligtvis mellan april och juni, när vattnet håller en temperatur på 8–10 grader. De befruktade äggen blir till larver som simmar fritt i vattnet under cirka en månad innan de sätter sig fast på klippor, båtar och ankarlinor med sina starka så kallade byssustrådar. Blåmusslor kan bli över 20 år gamla.

Skörd

Vid odling av blåmusslor samlar man in lekande musslor från vildväxande kolonier. Odlingen sker på långa rep eller band som hänger i havsvattnet på platser med god vattengenomströmning, så att mussellarverna kan fästa sig på repen när de driver förbi. Den här metoden har flera fördelar ur kvalitetssynpunkt. Genom att musslorna hänger fritt i vattnet samlar de inte på sig någon sand eller lera från botten, vare sig inuti eller utanpå skalet. Den låga vintertemperaturen gör också skalen starka, så att de kan stå emot kyla och is. Det gör att de håller sig hela och ger musslorna en frisk smak av hav. Blåmusslornas skal kan vara öppna när de tas upp ur havet, men sluter sig snabbt igen om man försiktigt knackar eller trycker på dem.

Alla blåmusslor som säljs måste ha godkänts av Mattilsynet, det norska livsmedelsverket. Både vattenkvaliteten och musslorna kontrolleras noga innan musslorna skickas till försäljning. De når paketeringsanläggningen bara några timmar efter att de dragits upp ur havet. Det gör att du kan lita på att de norska blåmusslor som säljs i affärerna är av högsta kvalitet och säkra att äta.

Produkter

Blåmusslor säljs i förpackningar om 1 kilo.

Föda

Blåmusslor lever av växtplankton som de silar ur det förbiströmmande vattnet. På så sätt hjälper de till att göra havsvattnet klarare och renare.

Näringsinnehåll

Blåmusslor är särskilt rika på:

  • proteiner, som bygger upp och underhåller kroppens alla celler
  • vitamin B12, som är viktigt för kroppens produktion av nya celler, inte minst de röda blodkropparna där en brist på vitaminet kan ge upphov till anemi
  • selen, som är en viktig beståndsdel i ett enzym som bekämpar skadliga kemiska processer i kroppen.

Du kan läsa mer om näringsinnehållet på  www.nifes.no/prosjekt/sjomatdata/