Kungskrabba

Kungskrabba

Kungskrabban är en mångsidig delikatess som kan användas i en lång rad varma och kalla rätter. Köttet har en naturlig sötma, särskilt det läckra och saftiga köttet från klon.

Lever i

Kungskrabban lever längs kusten och i flodmynningar i södra delen av Barents hav.

Blir som störst

Upp till 23 cm lång carapax (ryggsköld) och 8 kg tung.

Kallas också för

Latin: Paralitodes camtschaticus

Engelska: Red king crab

Franska: Crabe royal

Tyska: Kamschatka-Krabbe

Kungskrabban är en av fem arter i samma familj. Tre av dem lever i norra delen av Stilla havet och Berings hav, medan två lever utanför Kaliforniens kust. Kungskrabban är den enda av arterna som återfinns i Barents hav, där den inplanterades av ryska vetenskapsmän under 1960-talet för att ge lokalbefolkningen i Murmansk bättre möjligheter till försörjning. Sedan dess har beståndet ökat mycket kraftigt och krabban har spridit sig både öster- och västerut i de södra delarna av Barents hav. Den är en delad resurs och förvaltas gemensamt av Norge och Ryssland.

Kungskrabban är en kallvattenart som beroende på årstid lever på 5–400 meters djup. Efter hand som krabban växer söker den sig ned mot större djup, men vandrar in mot grundare vatten igen under parningssäsongen. När den har ömsat skal och parat sig återvänder den till djupet och stannar där tills nästa års parning. Kungskrabban blir ungefär 15 år gammal.

Vildfångad

Norge började fiska kungskrabba i Barents hav först 1994. Från början var det en ren testverksamhet, men 2002 inleddes ett kommersiellt fiske. Kungskrabban fiskas från oktober till december i särskilda burar som rymmer upp till 100 krabbor. Eftersom fångsten inte är så stor kan fiskaren hantera varje krabba för sig. Den omsorgen går vidare som en röd tråd genom hela processen, från fångst till produktion, vilket gör att norska krabbor håller en unikt hög kvalitet.

Produkter

Norsk kungskrabba säljs både levande och fryst, som rå eller kokt hel krabba (med urtagna inälvor), kluster (tre ben och en klo som sitter ihop) eller enskilda ben och klor.

Föda

Bottenlevande arter och växter.

Näringsinnehåll

Produkter från havet innehåller nästan alla näringsämnen kroppen behöver. Kungskrabban är särskilt rik på:

  • proteiner, som bygger upp och underhåller kroppens alla celler
  • vitamin B12, som är viktigt för kroppens produktion av nya celler, inte minst de röda blodkropparna där en brist på vitaminet kan ge upphov till anemi
  • selen, som är en viktig beståndsdel i ett enzym som bekämpar skadliga kemiska processer i kroppen.