Långa

Långa

Långan är en läcker fisk vars vita och relativt fasta kött påminner om torskens. Den kan ersätta torsk i olika recept, vare sig den är färsk, saltad eller torkad. I Spanien anses långans rom vara en delikatess.

Lever i

Långan lever på kontinentalsockeln, i fjordar och på bankar från Biscayabukten till Island, i Skagerrak, Kattegatt och sydvästra delen av Barents hav.

Blir som störst

Upp till 2 meter lång och 40 kilo tung.

Latin: Molva molva

Engelska: Ling

Franska: Lingue

Tyska: Leng

Näringsvärde i 100 g rå långa (ätliga delar)

Näringsämnen

Protein: 17,5 g

Fett: 0,2 g

Mättade fettsyror: 0 g

Transfettsyror: 0 g

Enkelomättade fettsyror: 0 g

Fleromättade fettsyror: 0,1 g

Kolesterol: 46 mg

Kolhydrater, totalt: 0 g

Vitaminer

Vitamin A: 2 RE

Vitamin D: 3,4 µg

Riboflavin: 0,08 mg

Folat: 7 µg

Vitamin B12: 0,5 µg

Mineraler

Järn: 0,2 mg

Selen: 30 µg

Långan tillhör torskfiskarna och lever på klippiga havsbottnar i varmare områden. Den kan leva på 60–1 000 meters djup, men återfinns oftast på 300–400 meter. Kroppen är lång, slank och lätt tillplattad på sidorna.

Långan är vanligt förekommande längs den norska kontinentalsockeln, från Shetlandsöarna till sydvästra Barents hav. Yngre fiskar är vanliga på förhållandevis grunt vatten längs kusten eller på bankar ute till havs, till exempel i norra Nordsjön. Långan blir könsmogen vid 5–7 års ålder och man tror att det är antingen åldern eller storleken som avgör när den vandrar ut mot lekområdena på djupare vatten. Långan leker främst i Nordsjön, vid Storeggens bank, Brittiska öarnas västra bankar samt sydväst om Island. Honan släpper upp till 60 miljoner ägg som kläcks efter 10 dagar. Långan kan bli upp till 30 år gammal.

Vildfångad

Långa fiskas huvudsakligen med långrev eller nät på kontinentalsockeln, men också i fjordarnas djupare vatten. Den fiskas under hela året, även som bifångst.

Föda

Fisk

Fisket

Långa fiskas huvudsakligen med långrev eller nät på kontinentalsockeln, men också i fjordarnas djupare vatten. Den fiskas under hela året, även som bifångst vid annat fiske.

Näringsinnehåll

Produkter från havet innehåller nästan alla näringsämnen kroppen behöver. Långan är särskilt rik på:

  • proteiner, som bygger upp och underhåller kroppens alla celler
  • vitamin D, som behövs för att kroppen ska hålla rätt kalciumbalans och kunna hålla skelettet starkt
  • vitamin B12, som är viktigt för kroppens produktion av nya celler, inte minst de röda blodkropparna där en brist på vitaminet kan ge upphov till anemi
  • selen, som är en viktig beståndsdel i ett enzym som bekämpar skadliga kemiska processer i kroppen.

Du kan läsa mer om näringsinnehållet på  www.nifes.no/prosjekt/sjomatdata/