Lax

Lax

Norsk odlad lax äts i mer än 100 länder och finns på sushimenyer världen över. Faktum är att det var just norsk lax som först användes till olika sorters laxsushi. Laxen är känd för att vara kulinariskt mångsidig och passar bra i världens alla kök.

Lever i

Odlad lax lever i odlingskassar i havet längs hela Norges kust.

Blir som störst

3-6 kg

Kallas också för

Latin: Salmo salar

Engelska: Atlantic salmon

Franska: Saumon atlantique

Tyska: Lachs

Näringsvärde i 100 g rå, odlad lax (ätliga delar)

Energi: 932 kJ (224 kcal)

Näringsämnen

Protein: 20 g

Fett: 16 g

Mättade fettsyror: 3 g

Transfettsyror: 0 g

Enkelomättade fettsyror: 5,9 g

Fleromättade fettsyror: 5 g

Kolesterol: 80 mg

Kolhydrater, totalt: 0 g

Vitaminer

Vitamin A: 26 µg

Vitamin D: 10 µg

Riboflavin: 0,11 mg

Folat: 7 µg

Vitamin B12: 3,5 µg

Mineraler

Järn: 0,3 mg

Selen: 30 µg

Norge har lett laxodlingens utveckling sedan den havsbaserade odlingen fick sitt genombrott under 1970-talet och har varit världens största producent av odlad atlantlax ända sedan dess. Sedan 1998 har Norge mer än tredubblat sin laxproduktion, som i dag ligger på cirka en miljon ton. Varje dag serveras 14 miljoner portioner norsk lax världen över.

Den norska laxens popularitet kan förklaras av den jämna tillgången och den hårt kontrollerade livsmedelsproduktionen. Till skillnad från många andra sorters fiskar och livsmedel går färsk lax att köpa året om. Den norska havsmaten är också känd för att produceras enligt stränga kvalitetskrav och föreskrifter om livsmedelssäkerhet. Havsbruket i Norge regleras av omfattande riktlinjer för att fisken ska hålla högsta kvalitet och vara säker att äta.

Odlad i havet

Den odlade laxen börjar sitt liv i sötvatten, där de små ynglen med sin gulesäck kläcks ur äggen. Efter 8–18 månader har ynglen vuxit till smolt som väger cirka 100 gram och är redo att flyttas över till saltvatten.

Smolten sätts vanligtvis ut i stora odlingskassar i havet, på platser med god vattengenomströmning och lämpliga miljöförhållanden. Där växer laxen från cirka 100 gram till en färdig slaktvikt på cirka 3,6 kilo. Det tar mellan 12 och 18 månader, beroende på bland annat vattentemperatur och vilket foder som används.

För att fisken ska hålla sig frisk är det viktigt att miljön är så bra som möjligt under hela uppväxten. Laxens krav på till exempel vattentemperatur, ljusinströmning och salthalt ser olika ut under livscykelns olika faser, samtidigt som den hela tiden behöver ha tillgång till friskt och väl syresatt vatten. Den odlade laxen bör helst också nå en viss storlek innan den blir könsmogen, för att undvika att fiskarnas hälsa hotas.

För att kunna hålla den odlade fisken frisk krävs kunskap. Därför bedrivs det mycket forskning och utvecklingsarbete kring fiskens hälsa, fiskeindustrins förvaltning och genomförandet av tekniska lösningar.

Produkter

Laxen säljs färsk, fryst eller rökt; i skivor, filéer eller som hel fisk. Odlad lax säljs året runt. 

Föda

Pellets (http://laksefakta.no/index.php/Norsk-havbruk/Dette-spiser-laksen)

Näringsinnehåll

Atlantlaxen är särskilt rik på:

  • proteiner, som bygger upp och underhåller kroppens alla celler
  • marina omega 3-fettsyror, som förebygger och bromsar utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar samt fungerar som viktiga byggstenar för hjärnan.
  • vitamin D, som behövs för att kroppen ska hålla rätt kalciumbalans och kunna hålla skelettet starkt
  • selen, som är en viktig beståndsdel i ett enzym som bekämpar skadliga kemiska processer i kroppen.

Du kan läsa mer om näringsinnehållet på  www.nifes.no/prosjekt/sjomatdata/