Makrill

Makrill

Norsk makrill anses som en stor delikatess i många delar av världen. Det är en snabbsimmande fisk med saftigt kött som är rikt på omega 3.

Lever i

Den högsta koncentrationen av makrill hittas sydost om Shetlandsöarna samt i Norska havet och Nordsjön, inklusive Skagerrak.

Blir som störst

65 cm lång och 3,5 kg tung.

Kallas också för

Latin: Scomber scombrus

Engelska: Mackrel

Franska: Maquereau

Tyska: Makrele

Näringsvärde i 100 g rå makrill, fångad från maj till juni (ätliga delar)

Energi: 516 kJ (123 kcal)

 

Näringsämnen

Protein: 18,6 g

Fett: 5,4 g

Mättade fettsyror: 1,2 g

Transfettsyror: 0 g

Enkelomättade fettsyror: 2,2 g

Fleromättade fettsyror: 1,3 g

 

Kolesterol: 68 mg

Kolhydrater, totalt: 0 g

Vitaminer

Vitamin A: 14 RE

Vitamin D: 6 µg

Riboflavin: 0,36 mg

Folat: 1 µg

Vitamin B12: 12 µg

Mineraler

Järn: 0,9 mg

Selen: 30 µg

Makrill är en snabb fisk som lever i Nordostatlanten, från nordvästra Afrika till Barents hav samt västerut från Norska havet till Island och Jan Mayen. Den är pelagisk, vilket innebär att den lever i uppe i vattenmassan snarare än nere vid botten.

Makrill föredrar relativt varmt vatten, där temperaturen ligger på över 6 grader.

I europeiska fiskevatten förvaltas makrillen som ett enda bestånd, nordostatlantisk makrill, som i sin tur delas in i tre grupper utifrån var och när leken äger rum. Nordsjömakrill leker i Nordsjön och Skagerrak från maj till juli, medan västlig makrill leker väster om Irland och Brittiska öarna från mars till juli och  sydlig makrill leker utanför Spaniens och Portugals kuster från februari till maj. Leken äger rum nära vattenytan och larverna växer sig 20 centimeter långa på bara några månader.

Lekbeståndets storlek beräknas utifrån artens årliga äggproduktion, som mäts under lekperioden (februari–juli) inom ramen för internationella vetenskapliga övervakningsprogram. Då mäts också antalet ägg som produceras av enskilda honor.

Efter leken vandrar den västliga och sydliga makrillen först till Norska havet, därefter vidare till Nordsjön och Skagerrak där den blandar sig med Nordsjömakrillen. Makrillen har inte någon simblåsa och måste därför hela tiden hålla sig i rörelse för att inte sjunka. Den kan bli upp till 25 år gammal.

Vildfångad

Den bästa fångstperioden för makrill är mellan september och november, då fisken simmar tillbaka till lekområdena från födoområdena i Norska havet. Då är fetthalten som högst, vilket gör fisken särskilt smakrik och full av nyttiga omega 3- och EPA/DHA-fettsyror. Att norsk makrill fångas när fisken håller som högst kvalitet är en av förklaringarna till att den har blivit så populär internationellt.

I motsats till andra exporterande länder fiskar man i Norge främst makrill med snörpvad, något som också bidrar till fiskens höga kvalitet. Andra fiskemetoder är trolling (längs kusten) och pelagisk trål (ute till havs).

Produkter

Makrill säljs som:

  • färska och frysta filéer
  • hel fisk

Föda

Plankton, fisklarver och småfisk.

Näringsinnehåll

Makrillen är särskilt rik på:

  • proteiner, som bygger upp och underhåller kroppens alla celler
  • marina omega 3-fettsyror, som förebygger och bromsar utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar samt fungerar som viktiga byggstenar för hjärnan.
  • vitamin D, som behövs för rätt kalciumbalans i kroppen och ett starkt skelett
  • selen, som är en viktig beståndsdel i ett enzym som bekämpar skadliga kemiska processer i kroppen.

Du kan läsa mer om näringsinnehållet på  www.nifes.no/prosjekt/sjomatdata/