Hoppa till huvudinnehållet
Recept

Soppa på norska blåmusslor med Gotlandsbetor och Gotlandstryffel

En riktigt god musselsoppa är alltid uppskattad runt bordet. Den här med betor och tryffel från Gotland kommer att göra succé.

TillagningstidÖver 60 minuter
SvårighetsgradMedium
Betyg5/5

Ingredienser

Förberedelser

  • Koka gulbetorna i vatten ca 1 timme så att de är ordentligt genomkokta.
  • Skala dem under rinnande vatten. Skär betorna i tunna skivor och lägg dem på tallrikar.
  • Varva med lite raspad tryffel.
  • Borsta och skölj musslorna. Släng bort de öppna musslor som inte sluter sig när man knackar på dem och de som ev. är trasiga.
  • Skala och hacka löken och vitlöken.
  • Fräs lök, vitlök och hackad timjan i olja i en stor kastrull.
  • Tillsätt vinet och koka upp.
  • Lägg i musslorna och koka dem på stark värme under lock tills skalen öppnar sig, cirka 3 minuter. Skaka på grytan ett par gånger.
  • Släng bort de musslor som inte öppnat sig.
  • Plocka musslorna ur skalet och tag bort ev. skägg.
  • Låt musselfonden koka ihop (reducera), tillsätt 3 dl grädde och koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med lite mer vin, salt och cayennepeppar.
  • Mixa ner smöret med en stavmixer så att soppan blir skummig.
  • Raspa tryffel över.
  • Lägg ut musslorna på betorna och slå den skummande soppan över.