Hoppa till huvudinnehållet
Recept

Ansjovis- och prästostbakad hälleflundra

Ansjovis- och prästostbakad hälleflundra är en riktigt härlig bjudrätt. Receptet är för 10 personer. Använd stektermometer så blir fisken perfekt.

Tillagningstid50-60 min
SvårighetsgradMedium
Betyg3/5

Ingredienser

Förberedelser

Kryddtäcke

  • Finhacka ansjovisen och riv prästosten.
  • Blanda alla ingredienser i det rumstempererade smöret till en jämn smet.
  • Lägg sedan ett lager på hälleflundrafilén, ungefär som när man griljerar en julskinka.
  • Baka hälleflundran på 200 grader i ca 15-20 min, använd en stektermometer för ett perfekt resultat. Fisken är klar vid en innertemperatur på ca 50 grader.

Dressing

  • Kör de 4 äggulorna och resten av ingredienserna till dressingen, utom oljan och crème frâichen, i en mixer eller matberedare.
  • När du har fått en jämn smet börjar du sakta droppa i oljan. Häll i oljan i en tunn stråle tills dressingen tjocknat.
  • Avsluta med att röra i crème frâiche.

Sallad

  • Hacka dillen
  • Skär brödet i små tärningar och vänd de i oljan och hackad dill.
  • Baka i ugnen på 175 grader i ca 10 min eller tills krutongerna fått en fin gyllenbrun färg.
  • Skaka gärna runt dem efter halva tiden.
  • Plocka salladsbladen, dela tomaterna i två delar och skiva rödlöken.
  • Vänd grönsakerna i dressingen och lägg upp på tallriken.
  • Toppa med bitar av fisken och dillkrutongerna.