Grillad lax med sirapsteriyaki och marinerade glasnudlar

Grillad lax med sirapsteriyaki och marinerade glasnudlar

Ett recept skapat av Frida Ronge som till vardags jobbar som Head chef på Restaurang Vrå i Göteborg. Frida blev utsedd till Årets Rising Star av White Guide 2013

Svårighet Medium
Betygsätt recept 1 5 3,90909

Ingredienser

Antal portioner

Gör så här

Observera att detta recept måste förberedas en dag innan servering. 

Sätt på grillen och stycka laxbiten i 4 delar med skinnet kvar. Koka nudlarna enligt anvisning och marinera därefter i 1 dl soja och saften från 1 lime. Finhacka jordnötterna och salladslöken. Skär melonen i kuber och grovhacka koriandern. Spara lite av koriandern som garnityr. Strimla ner shisobladen eller myntan.

Börja med att grilla skinnsidan på laxen, när du fått yta vänder du försiktigt på bitarna och grillar vidare tills laxen är klar. Tycker man det är svårt att grilla laxen på gallret går det bra att använda sig av folie. Blanda nudlarna med övriga ingredienser, förutom nötterna, servera med laxen och sirapsteriyakin. Garnera med korianderblad, de mixade jordnötterna och en klyfta lime.

Så här gör du Teriyakin:

Koka ihop alla ingredienser i ca 5 min tills allt socker har löst sig. Ställ i kylen till nästa dag. Sila blandningen dagen efter och koka upp allt igen i 5-10 min. Gör ett konsistens prov på en kall yta, t.ex. diskbänken. Ta lite av såsen och strimla på bänken. Har den samma konsistens som sirap är såsen klar. Om inte, koka vidare ett slag. Observera att när såsen kallnar blir den tjockare.