Hoppa till huvudinnehållet
Recept

Skreimølje med en modern twist

Skreimølje är en traditionell rätt i Norge som äts tillsammans med lever och rom. I detta recept serveras skreien tillsammans med spenat, saltad kokt potatis, mosade morötter samt lever och rom.

Tillagningstid50-60 min
SvårighetsgradMedium
Betyg3/5

Ingredienser

Förberedelser

  • Koka upp en stor kastrull med vatten och tillsätt 3 msk salt per liter.

  • När vattnet kokat upp så tar du kastrullen åt sidan och lägger i skreien.

  • För tillbaka kastrullen på plattan och låt koka upp. Dra sedan åt sidan, minska värmen och låt fisken dra i 6-7 minuter.

  • Fräs spenaten snabbt i en stekpanna tillsammans med pressad vitlök och smör tills färdig.

Rom

  • Koka upp vatten så att det täcker rommen och tillsätt en msk salt per liter.

  • Tvätta rommen och vira sedan in den ordentligt i smörpapper. Viktigt är att smörpapperet inte löses upp.

  • För ner rommen i det kokande vattnet och låt sedan dra i 20-30 minuter.

Saltkokt potatis

  • Koka upp vatten och salt, tillsätt sedan potatisen och låt koka tills mjuka, ca 20 minuter.

  • Ta sedan ut potatisen ur vattnet och låt dem rinna av på hushållspapper.

Mosad morot

  • Skala morötter, skär i tärningar och låt koka tills de är mjuka i osaltat vatten.

  • Sila vätskan och mosa morötterna med smör och grädde.

  • Smaka av med salt och peppar.

Levern

  • Rensa levern från dess hinna och trådar, dela sedan upp i bitar och lägg i en liten kastrull.

  • När fisken är färdigkokt, ta bort några slevar kokande vatten och häll över levern.

  • Koka försiktigt och låt sedan dra i 2-3 minuter.

  • Servera Skreien med spenat, ägg, salt bakad potatis, mosad morot och lever.