Därför är fisk en bra proteinkälla

Därför är fisk en bra proteinkälla

Många undrar vad de ska äta för att få i sig tillräckligt med protein när de tränar. Äter du fisk får du inte bara i dig proteiner, utan också många andra viktiga ämnen du behöver. Smart, eller hur?

Det finns i själva verket inga magiska genvägar för att få i sig tillräckligt med protein genom "vanlig mat". Fisk och skaldjur, ägg, kyckling, kött och magra mejeriprodukter är de bästa källorna till ett bra proteinintag. Proteinerna i dessa livsmedel består av nödvändiga aminosyror, vilket innebär att kroppen måste få i sig dem via mat då du inte kan producera dem på egen hand.

Behöver man proteintillskott vid träning?

Det talas ofta om vikten av proteiner när det kommer till träning. Många tror att de behöver använda proteintillskott för att få ut maximal effekt av träningen.

Detta kan Iselin Bogstrand motbevisa.

– Om du tränar 3-4 gånger i veckan och rör dig i vardagen, räcker det med ungefär 1 gram protein per kilogram kroppsvikt. Det är vad du får i dig genom en varierad kost, säger hon.

De som tränar och idrottar mycket kommer naturligtvis att ha ett något större behov, både i fråga om matintag generellt och även intag av proteiner.

– Äter du mer kommer du naturligtvis även få i dig mer protein. Det viktiga är att välja bra proteinkällor, fortsätter hon.

Fisk är en extra smart proteinkälla

Fisk och skaldjur är bra proteinkällor. Dessutom är de inte bara rika på protein, utan innehåller även andra näringsämnen som är bra för kroppen. 

– Varierar du olika typer av fisk och skaldjur ger du kroppen jod, omega-3 fettsyror, selen och vitamin D. Dessa näringsämnen finner man i små mängder i kyckling och kött. Eftersom vi vet att fisk är en bra källa till protein, kan vi konstatera att det är ett bra val för kroppen, säger Bogstrand.

Känn matglädjen

En annan aspekt av matens hälsoeffekter är hur viktig god mat är som en del av ett gott liv. Mat ska smaka gott och inte bara ge nyttig näring. Hälsa och smak behöver inte ske på bekostnad av varandra – ät mat som smakar bra!