Nordhavsräka

Nordhavsräka

Det klara, kalla vattnet ger nordhavsräkan ett fast kött och ljust rosa färg. Räkan anses vara en delikatess och håller en högre kvalitet än de flesta fiskar. Den har en frisk, söt och lätt salt smak som passar bra i en lång rad varma och kalla rätter.

Lever i

Räkor i Barents hav: I hela Barents hav, oftast på 200–500 meters djup.

Räkor i Nordsjön och Skagerrak: Nordatlanten

Kust- och fjordräkor: I de flesta av Norges fjordar och kustområden, oftast på 200–500 meters djup.

Blir som störst

Räkor i Barents hav: 16 cm och 20 g

Räkor i Nordsjön och Skagerrak: 18 cm

Kust- och fjordräkor: 16 cm och 20 g

Kallas också för

Latin: Pandalus borealis

Engelska: Deepwater prawn

Franska: Crevette nordique

Tyska: Tiefseegarnele

I Norge finns tre olika populationer av nordhavsräka: en i Barents hav, en i Nordsjön och Skagerrak och en inne i fjordarna. Räkorna trivs i djupt, kallt vatten men simmar upp för att äta djurplankton närmare ytan under natten. Räkan är hermafrodit och börjar sitt liv som hane, för att mot slutet av livet bli hona.

De tre populationerna skiljer sig åt med avseende på lekperioden och hur gamla räkorna är när de byter kön. I Barents hav byter räkorna kön vid 4–7 års ålder och leker mellan juni och oktober. I Nordsjön och Skagerrak byter de kön vid 2–6 års ålder och leker mellan juni och november, medan fjordräkorna byter kön vid 1,5–2,5 års ålder och leker mellan oktober och november.

Honan bär rommen under magen och söker sig till grundare vatten när det är dags för den att kläckas. Därefter flyter larverna nära ytan, där de lever av plankton. Nordhavsräkan blir som äldst 10 år gammal.

Vildfångad

Nordhavsräka fiskas med trål året runt.

Produkter

  • Färska eller frusna med skal
  • Kokade och skalade i saltlag
  • Kokade eller råa skalade, frusna eller i MAP-förpackning

Föda

Räkor i Barents hav: organiskt material, döda djur, små kräftdjur och maskar.

Räkor i Nordsjön och Skagerrak: plankton, små bottenlevande djur, döda växter och djurdelar.

Kust- och fjordräkor: organiskt material, döda djur, små kräftdjur och maskar.

Näringsinnehåll

Nordhavsräkor är särskilt rika på:

  • proteiner, som bygger upp och underhåller kroppens alla celler
  • vitamin D, som behövs för rätt kalciumbalans i kroppen och ett starkt skelett
  • Vitamin B12, som är viktigt för kroppens produktion av nya celler, inte minst de röda blodkropparna där en brist på vitaminet kan ge upphov till anemi
  • selen, som är en viktig beståndsdel i ett enzym som bekämpar skadliga kemiska processer i kroppen.

Du kan läsa mer om näringsinnehållet på  www.nifes.no/prosjekt/sjomatdata/