Rödspetta

Rödspätta

Rödspättan är en fisk med lätt, mjuk konsistens och mild men tydlig smak. Rätt tillagad är den inte bara god utan också nyttig, eftersom den dels är rik på proteiner, dels har en låg fett- och kalorihalt.

Lever i

Rödspättan lever längs den norska kusten från Jæren till Tana och förekommer i större mängder i Trondheimfjorden.

Blir som störst

70 cm lång och 3,5 kg tung.

Kallas också för

Latin: Pleuronectes platessa

Engelska: Plaice

Franska: Plie, Carrelet

Tyska: Goldbutt, Scholle

Näringsvärde i 100 g rå rödspätta (ätliga delar)

Energi: 382 kJ (91 kcal)

 

Näringsämnen

Protein: 16,8 g

Fett: 2,6 g

Mättade fettsyror: 0,5 g

Transfettsyror: 0 g

Enkelomättade fettsyror: 0,8 g

Fleromättade fettsyror: 0,8 g

Kolesterol: 68 mg

 

Kolhydrater, totalt: 0 g

Vitaminer

Vitamin A: 12 RE

Vitamin D: 6,0 µg

Riboflavin: 0,1 mg

Folat: 10 µg

Vitamin B12: 1,2 µg

Mineraler

Järn: 0,2 mg

Selen: 30 µg

Rödspättan har ett stort utbredningsområde i östra Atlanten, där den lever från Barents hav i norr till Afrikas nordvästkust i söder. De största bestånden finns i Nordsjön. Rödspättan är en plattfisk och känns igen på sitt släta grå eller bruna skinn med röda prickar. Den lever på relativt grunt vatten men förekommer även så långt ned som på 250 meters djup. Rödspättan är vanligtvis ganska stationär, men vandrar under lekperioden i januari och februari till särskilda lekplatser söder om Doggers bankar. Larverna simmar fritt i havet och utvecklas inte till fiskar förrän de är 15 millimeter långa, då de simmar mot djupare vatten och lever resten av sitt liv på havsbotten. Rödspättan kan bli upp till 20 år gammal.

Vildfångad

Rödspättan fiskas från juli till december med bottentrål, snurrevad eller nät.

Produkter

Rödspätta säljs som:

  • hel färsk fisk
  • färska eller frusna filéer

Föda

Små bottenlevande djur.

Näringsinnehåll

Rödspättan är särskilt rik på:

  • proteiner, som bygger upp och underhåller kroppens alla celler
  • vitamin D, som behövs för rätt kalciumbalans i kroppen och ett starkt skelett
  • vitamin B12, som är viktigt för kroppens produktion av nya celler, inte minst de röda blodkropparna där en brist på vitaminet kan ge upphov till anemi
  • selen, som är en viktig beståndsdel i ett enzym som bekämpar skadliga kemiska processer i kroppen.

Du kan läsa mer om näringsinnehållet på  www.nifes.no/prosjekt/sjomatdata/