Hoppa till huvudinnehållet
Recept

Rökgrillad laxpastrami

Rökgrillad laxpastrami är trevligt och gott att bjuda på när man är många. Receptet är för 10 personer.

Tillagningstid30-40 min
SvårighetsgradMedium
Betyg4/5

Ingredienser

Förberedelser

  • Skär laxen på längden i 3 lika tjocka bitar.
  • Blanda lika delar av kryddorna och salt.
  • Rulla laxen i kryddblandningen. Låt ligga och dra i ca 30 min.

Sås

  • Skala och kärna ur gurkan, skär den i strimlor med osthyvel och salta den lätt. Låt droppa av i ett durkslag.
  • Häll yoghurten i en bunke, riv i limeskalen och pressa i saften.
  • Riv sedan i ingefäran och hacka ner koriandern.
  • Smaka av med salt och svartpeppar.

Grill

  • När du fått fin glöd i grillen, ta några tunna kvistar från t.ex. en enbuske och placera ovanpå glöden.
  • När det börjar ryka rejält lägger du på laxen och grillar 2-3 minuter på varje sida.
  • Enriset gör att du får en mild och härlig röksmak som går fint ihop med kryddorna. Vill man få en kraftigare röksmak kan man lägg enriset i vatten 1 timme innan grillning.
  • Ett alternativ till att grilla är att steka den hastigt i grillpanna. Man kan också tillaga rätten på rökt lax för att få en rökig smak.