Ingredienser
Förberedelser
- Koka gulbetorna i vatten ca 1 timme så att de är ordentligt genomkokta.
- Skala dem under rinnande vatten. Skär betorna i tunna skivor och lägg dem på tallrikar.
- Varva med lite raspad tryffel.
- Borsta och skölj musslorna. Släng bort de öppna musslor som inte sluter sig när man knackar på dem och de som ev. är trasiga.
- Skala och hacka löken och vitlöken.
- Fräs lök, vitlök och hackad timjan i olja i en stor kastrull.
- Tillsätt vinet och koka upp.
- Lägg i musslorna och koka dem på stark värme under lock tills skalen öppnar sig, cirka 3 minuter. Skaka på grytan ett par gånger.
- Släng bort de musslor som inte öppnat sig.
- Plocka musslorna ur skalet och tag bort ev. skägg.
- Låt musselfonden koka ihop (reducera), tillsätt 3 dl grädde och koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med lite mer vin, salt och cayennepeppar.
- Mixa ner smöret med en stavmixer så att soppan blir skummig.
- Raspa tryffel över.
- Lägg ut musslorna på betorna och slå den skummande soppan över.