Ingredienser
Förberedelser
- Observera att detta recept måste förberedas en dag innan servering.
- Sätt på grillen och stycka laxbiten i 4 delar med skinnet kvar. Koka nudlarna enligt anvisning och marinera därefter i 1 dl soja och saften från 1 lime.
- Finhacka jordnötterna och salladslöken.
- Skär melonen i kuber och grovhacka koriandern. Spara lite av koriandern som garnityr. Strimla ner shisobladen eller myntan.
- Börja med att grilla skinnsidan på laxen, när du fått yta vänder du försiktigt på bitarna och grillar vidare tills laxen är klar.
- Tycker man det är svårt att grilla laxen på gallret går det bra att använda sig av folie.
- Blanda nudlarna med övriga ingredienser, förutom nötterna, servera med laxen och sirapsteriyakin.
- Garnera med korianderblad, de mixade jordnötterna och en klyfta lime.
Så här gör du Teriyakin:
- Koka ihop alla ingredienser i ca 5 min tills allt socker har löst sig. Ställ i kylen till nästa dag. Sila blandningen dagen efter och koka upp allt igen i 5-10 min. Gör ett konsistens prov på en kall yta, t.ex. diskbänken.
- Ta lite av såsen och strimla på bänken. Har den samma konsistens som sirap är såsen klar. Om inte, koka vidare ett slag. Observera att när såsen kallnar blir den tjockare.