Ingredienser
Förberedelser
- Skär laxen i bitar.
- Koka potatisen.
- Blanda 0,5 dl ströbröd med matlagningsgrädden och låt svälla ca 10 minuter.
- Lägg lax, den kokta potatisen, ägg, ströbrödsblandningen samt salt och peppar i en matberedare.
- Kör till en fin färs och låt den stå minst 15 minuter i kylen. Så här långt kan rätten förberedas.
- Forma små bollar av färsen med vattensköljda händer och rulla dem i ströbröd.
- Stek laxbullarna gyllenbruna i smör.
Karamelliserade svartrötter
- Skär fikonen i klyftor och koka dem i svartvinbärsgelén tills såsen har fått en sirapsliknande konsistens.
- Lägg svartrötterna i vatten en stund innan de skalas och delas i fyra lika stora bitar.
- Pressa citronerna och häll saften i en skål.
- Lägg de skalade, delade svartrötterna i citronsaften för att bevara dem fräscha.
- Koka upp vatten i en kastrull med lite salt.
- Koka svartrötterna tills de är mjuka men med en liten hård kärna kvar i mitten i ca 10 minuter.
- Lägg sedan rötterna i kallt vatten. Så här långt kan rätten förberedas.
- Hetta upp en stekpanna och smält smöret. Lägg i svartrötterna.
- Häll över fikon- och svartvinbärssirapen och rör om försiktigt. Svartrötterna får då en karamelliserad färg av sirapen.
Servering
- Servera laxbullarna med de karamelliserade svartrötterna.