
Laxbullar med fikon- och svartvinbärskaramelliserade svartrötter
Köttbullarna är självklara i svenska hem. Eller? Prova laxbullar med karamelliserade svartrötter.
Ingredienser
Caramelised black roots
Gör så här
LAXBULLAR:
Skär laxen i bitar.
Koka potatisen.
Blanda 0,5 dl ströbröd med matlagningsgrädden och låt svälla ca 10 minuter.
Lägg lax, den kokta potatisen, ägg, ströbrödsblandningen samt salt och peppar i en matberedare.
Kör till en fin färs och låt den stå minst 15 minuter i kylen. Så här långt kan rätten förberedas.
Forma små bollar av färsen med vattensköljda händer och rulla dem i ströbröd.
Stek laxbullarna gyllenbruna i smör.
KARAMELLISERADE SVARTRÖTTER:
Skär fikonen i klyftor och koka dem i svartvinbärsgelén tills såsen har fått en sirapsliknande konsistens.
Lägg svartrötterna i vatten en stund innan de skalas och delas i fyra lika stora bitar.
Pressa citronerna och häll saften i en skål.
Lägg de skalade, delade svartrötterna i citronsaften för att bevara dem fräscha.
Koka upp vatten i en kastrull med lite salt.
Koka svartrötterna tills de är mjuka men med en liten hård kärna kvar i mitten i ca 10 minuter.
Lägg sedan rötterna i kallt vatten. Så här långt kan rätten förberedas.
Hetta upp en stekpanna och smält smöret. Lägg i svartrötterna.
Häll över fikon- och svartvinbärssirapen och rör om försiktigt. Svartrötterna får då en karamelliserad färg av sirapen.
Servera laxbullarna med de karamelliserade svartrötterna.