Hoppa till huvudinnehållet
Recept

Marulk med stekt svamp och rödvinssås

Rödvinssås och stekt svamp passar perfekt som tillbehör till stekt marulk. Denna härliga rätt är perfekt när det vankas fest.

Tillagningstid50-60 min
SvårighetsgradMedium
Betyg4/5

Ingredienser

Förberedelser

Rödvinssås

  • Finhacka schalottenlök, timjan och gräslök.
  • Fräs schalottenlök och timjan i lite smör.
  • Tillsätt rödvin och fiskbuljong, låt koka tills hälften av vätskan försvunnit.
  • Sila såsen och lägg i en klick smör och gräslök.
  • Smaka av med salt och peppar.

Grönkål

  • Rensa grönkålen från tjocka stjälkar och riv den i grova bitar.
  • Lägg grönkålen i en skål och häll olja över. Blanda grönkålen med händerna tills den blir glansig och mjuk.
  • Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt och bred ut grönkålen väl över pappret. Grädda i mitten av ugnen i 180 °C i ca. 15 minuter, eller tills grönkålen är torr och krispig. Ta ut ur ugnen och svalna. Toppa med lite salt.

Klyftpotatis

  • Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta potatisen och skär varje potatis i 6–8 klyftor. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i potatisklyftorna och förväll dem 3 minuter. Ta upp och låt dem rinna av.
  • Lägg potatisen i en bakpappersklädd långpanna. Blanda med olja, timjan och salt.
  • Stek potatisen i övre delen av ugnen cirka 15 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Stekt svamp

  • Dela svampen i ganska stor bitar.
  • Stek svampen ihop med finhackad schalottenlök, timjan, salt och peppar.

Marulk

  • Stek marulken i en blandning av smör och olivolja.
  • Låt fisken stå några minuter på svag värme.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Skär upp fisken.
  • Servera den stekta svampen med marulk, rödvinssås och klyftpotatisen.